25 nap van hátra a XIV. Kistelek Openig

Alig több mint három hét múlva az idei, a XIV. Kistelek Open ismét világversenynek ad otthont: 2017. szeptember 23-án a Senior I. Standard világbajnokságot rendezi meg a Pro-Art Táncstúdió Kisteleken. Az elmúlt években Ifjúsági Tíztánc Európa-bajnokság (2011) és Junior Latin világbajnokság (2012) házigazdája volt a csongrádi kisváros, így van már tapasztalata az egyesületnek egy világesemény lebonyolításában. A világbajnokság mellett természetesen a jól megszokott International Open és Open versenyszámok is a program részét képezik, sőt magyar ranglistaverseny is lesz.

A szombati, szeptember 23-ai versenynapon kilenc versenyszámban lépnek parkettre a párosok, a Senior I. Standard világbajnokságon kívül az International Latin Open, az Ifjúsági Latin Open, a Senior II. Standard Open, a Senior III. Standard Open, a Junior II. European Children Standard Grand Prix, a Junior II. European Children Latin Grand Prix, a Junior II. Basic Standard és a Junior II. Basic Latin versenyszámokat rendezik meg.

Vasárnap, szeptember 24-én huszonegy versenyszámban hirdetnek győztest, három magyar ranglistaverseny lesz: az Ifjúsági-Felnőtt Latin, a Junior Tíztánc és a Profi Standard ranglista. A WDSF Openek közül ezen a napon rendezik az International Standard Opent, az Ifjúsági Standard Opent és a Senior I. Standard Opent.
A további versenyszámok: Gyermek I. European Children Standard Grand Prix, Gyermek I. European Children Latin Grand Prix, Gyermek II. European Children Standard Grand Prix, Gyermek II. European Children Latin Grand Prix, Junior I. European Children Standard Grand Prix, Junior I. European Children Latin Grand Prix, Gyermek I. Basic Standard, Gyermek I. Basic Latin , Gyermek II. Basic Standard, Gyermek II. Basic Latin, Junior I. Basic Standard, Junior I. Basic Latin, Ifjúsági Basic Standard, Ifjúsági Basic Latin, Felnőtt Basic Latin.

Zsom Olivér, a Pro-Art Táncstúdió vezetője megkeresésünkre elmondta, hogy jól haladnak a verseny előkészületeivel, a következő három hétben főleg az apró részleteken kell még dolgozniuk, hogy mindenk tökéletes legyen a két versenynapra, mivel idén is több száz párost várnak Kistelekre az utolsó teljes szeptemberi hétvégén. A Senior I. Standard világbajnokságra várhatóan 120-150 páros fog nevezni - augusztus 29-én 59 kettős neve szerepel a nevezési listán, köztük van már a tavalyi világbajnoki bronzérmes Balogh Csongor, Szabó Anita páros is. A szombati versenynapon egyébként csak kilenc kategóriában rendeznek versenyt, hogy ne legyen feszített a versenyprogram.

A versenyszámokat átböngészve látható, hogy a gyerek és a junior korosztálynak European Children Grand Prix versenyt rendeznek. Talán sokan nem tudják még, hogy az Európai Tánc Szövetség kezdeményezésére jött létre a sorozat azzal a céllal, hogy a gyerek és a junior korcsoportban is felállítsanak egy ranglistát a párosoknak. A versenyszervezőknek kérni kell, hogy ebbe a sorozatba tartozzon a versenyük, amelyeket a WDSF szabályai szerint bonyolítanak le. A ranglistát csak ezeken a Grand Prix versenyeken elért legjobb három eredmény alapján állítják fel. Gyerek korosztályban négy-négy tánc a verseny része - nincs Paso doble és Slowfox -, míg a juniorok mind az öt táncot táncolják.

A Basic versenyeken C, D és E osztályosok indulhatnak - Basic sorokkal -, fontos, hogy ugyanúgy kapnak pontot a párosok, mint egy klubközi versenyen. Éppen ezért a nyári szünet után, de még az országos bajnokságok előtt jó lehetőséget kínálnak a versenyzésre a XIV. Kistelek Open Basic versenyei, ahol nemzetközi mezőnyben, nemzetközi pontozók előtt mutathatják meg tudásukat a táncosok.

A nevezéssel kapcsolatban érdemes tudni, hogy a ranglistaversenyekre a jól megszokott hétfő éjfél a határidő, azaz szeptember 18-a, míg az Open és Basic versenyekre szeptember 21-éig várják a nevezéseket. Természetesen érdemes a szervezőket segíteni a nevezés korábbi leadásával, így az időbeosztást is jobban és hamarabb tudják megtervezni.

A XIV. Kistelek Open pontozói között van magyar részről Szűcs Simon és Törökgyörgy József, míg a verseny egyik műsorvezetője a Kisteleken kedvelt Szeberényi Klára lesz, aki nem először lesz majd a verseny "hangja".