48. Savaria táncfesztivál: középdöntőben a magyar páros!

31 ország párosa lépett parkettre Szombathelyen a 48. Savaria táncfesztiválon megrendezett Tíztánc Európa-bajnokságon. Magyarországot a magyar bajnok Hegyes Bertalan, Kis Violetta páros képviselte. 

A délutáni programban két kört táncoltak a párosok, 31 duóból 24 jutott az elődöntőt jelentő második fordulóba, majd onnan 12 a középdöntőbe. A hazai közönség legnagyobb örömére a Hegyes, Kis páros teljesítette az előre kitűzött célt, azaz bejutottak a középdöntőbe! Rajtuk kívül az észt, a dán, a finn, a német, az olasz, a moldáv, a norvég, a lengyel, az orosz, a szlovén és az ukrán duó volt ott a 12 között.

Az esti program az ünnepélyes megnyitóval kezdődött, a kontinensviadal valamennyi résztvevője felvonult, természetesen a magyar kettős kapta a legnagyobb tapsot a közönségtől. A középdöntőt a latin táncokkal kezdték a tíztáncosok, majd egy átöltözés után jöttek a  standard táncok. A szünetben a Savaria TSE táncosait láthatta az Agora közönsége, és itt Szombathelyen természetes, hogy teltház tapsolt a fellépőknek is. 

hegyes bertalan, kis violetta

A középdöntőben láthatta a közönség utoljára a magyar duót, akik az egész napos, remek versenyzéssel végül a 12. helyet szerezték meg. A döntőbe az olasz, az ukrán, a lengyel, a szlovén, a finn és a német jutott be. Kisebb meglepetésre a világbajnoki bronzérmes oroszok csak a 7. helyen végeztek.

A döntő előtt néptáncosok adtak ízelítőt a magyar virtusból, majd a döntőben a standard és latin táncok között Mága Zoltán lépett fel.

Nagyszerű hangulatú versenyen - amelyhez a műsorvezető Kerekes Tibor "Guriga" is hozzájárult - a dobogó tetejére a német Anton Skuratov, Alena Uehlin páros állhatott fel a szlovén Miha Vodicar, Nadiya Bychkova és a finn Jaak Vainomaa, Taina Savikurki kettős előtt. Az eredményhirdetésnél a szemfüles nézők észrevehettek egy "érdekes közjátékot", a szlovén hölgynek ugyanis egy nagy csokor vörös rózsa kíséretében megkérték a kezét. Az ezüstérem talán csalódás volt a világbajnoki ezüstérmes szlovén párnak, de talán a jegygyűrű kicsit megvigasztalta legalább a hölgyet.

"Nagyon örülünk, hogy teljesítettük a célunkat és bejutottunk a középdöntőbe. Amit elterveztünk azt megvalósítottuk, habár a középdöntő sikerülhetett volna jobban is, de elégedettek vagyunk mi is és az edzőink is. Nagyon jó volt a hazai közönség előtt táncolni, ez erőt adott nekünk végig. Nagyszerű volt a hangulat, köszönjük mindenkinek a szurkolást." - nyilatkozta röviddel a középdöntő után Hegyes Bertalan és Kis Violetta. Elmondták, hogy most kapnak egy rövid pihenőt, de után folytatják a felkészülést az őszi versenyekre.

"Jól sikerült a verseny Berciéknek, megcsinálták, amit kellett, amit elvártunk tőlük. Fiatalok, de szépen, fokozatosan lépegetnek előre a felnőtt világversenyeken." - mondta el László Csaba a páros felkészítője.

Délután rendezték meg az ifjúsági korosztálynak kiírt Latin Opent, amelyen 18 páros - köztük hét magyar - vett részt. Hidi Balázs és Szőke Zsuzsanna folytatta az idei remek szereplését, döntőbe jutottak - ebben az évben minden versenyükön döntőt táncoltak - és az 5. helyet szerezték meg az igen erős mezőnyben. Két magyar páros volt még középdöntős, Király Márk és Kaldenecker Enikő éppen csak lemaradt a fináléról, ők a 7. helyen végeztek, míg Farkas Gellért és Fodor Zsófia a 12. lett. Valamennyi magyar kettős eredménye megtalálható a cikk végén.

Tíztánc Európa-bajnokság (31 induló):
1. Anton Skuratov, Alena Uehlin (Németország)
2. Miha Vodicar, Nadiya Bychkova (Szlovénia)
3. Jaak Vainomaa, Taina Savikurki (Finnország)
4. Oskar Dziedzic, Klaudia Iwanska (Lengyelország)
5. Volodymyr Lyatov, Veronika Myshko (Ukrajna)
6. Maurizio Benenato, Tatiana Veselkina (Olaszország)
...
12. Hegyes Bertalan, Kis Violetta (Magyarország)

Ifjúsági Latin Open (18):
1. Winson Tam, Anastasia Novikova (Kanada)
2. Sergejus Skripcenko, Marija Kozhuhar (Litvánia)
3. Arthur Ankerstein, Vivien Kreiter (Németország)
4. Vedran Sraga, Iva Risek (Horvátország)
5. Hidi Balázs, Szőke Zsuzsanna (Magyarország)
6. Matthias Fencak, Diana Bykova (Ausztria)
...
7. Király Márk, Kaldenceker Enikő (Magyarország)
12. Farkas Gellért, Fodor Zsófia (Magyarország)
13. Katona András, Kovács Klára (Magyarország)
16. Petar Marjanovic, Kuti Kamilla (Magyarország)
17. Kövesdi Martin, Tarczi Alexandra (Magyarország)
18. Kiss Olivér, Laskovics Réka (Magyarország)