A középdöntő a cél a szombathelyi Tíztánc Eb-n

A magyar és az európai táncsport egyik emblematikus versenyét rendezik meg hétvégén - derült ki a hazai szövetség keddi sajtótájékoztatóján. A 48. Savaria Nemzetközi Táncverseny keretében idén WDSF Tíztánc Európa-bajnokság lesz, természetesen magyar résztvevő párossal. Az Agora Művelődési és Sportházban, amely a kezdetektől otthona a versenynek, a magyar színeket a kétszeres felnőtt magyar tíztánc bajnok, Hegyes Bertalan János és Kis Violetta képviseli egy nagyon erős mezőnyben a szombati kontinensviadalon.

"A magyar táncsport életében minden évben mérföldkőnek számít a Savaria táncverseny, amely a rendszeres televíziós közvetítéseknek köszönhetően országos ismertségre tett szert" - mondta Sági István, a Magyar TáncSport Szakszövetség elnöke.

Az utóbbi öt év legszínvonalasabb Európa-bajnokságának ígérkezik a hétvégi verseny és Szombathely felkészült arra, hogy Európa legjobbjait vendégül lássa - jelentette be Horváthné Berta Ágota, a Savaria TSE művészeti vezetője. Tőle azt is megtudtuk, hogy a táncversenyen fellép a Szökős Néptáncegyüttes, a Savaria TSE táncosai, az Ataru Taiko ütőegyüttes, valamint Mága Zoltán hegedűművész is.

A Tíztánc Európa-bajnokságra 31 ország adta le a nevezését - minden országból egy páros indulhat - így a döntős pároknak négyszer kell mind a tíz táncot letáncolni a nap folyamán. A délutáni programban szereplő Ifjúsági Latin Openre 16 kettős nevezett, itt hat fiatal magyar kettősért szoríthatnak majd a nézők.

"Volt már szerencsénk táncolni a Savarián. Komoly mentális és fizikai felkészülésen vagyunk túl, és minél több szurkolót várunk Szombathelyre, mert az egy világversenyen nagyon sokat számít" - mondta a magyar bajnok páros férfi tagja, Hegyes Bertalan, akinek az Eruópa-bajnokságra való felkészülés mellett az érettségin is helyt kellett állni az elmúlt hetekben.

Már több mint két hónapja készül a duó erre a megmérettetésre az erőnléti edzések mellett a tökéletes felkészülés jegyében speciális étrendet is összeállítottak számukra. Két éve Kisteleken az Ifjúsági Tíztánc Európa-bajnokságon a kemény felkészülés meghozta az eredményt, hiszen döntőbe jutottak és ott a 6. helyen végeztek.

hegyes bertalan, kis violetta

Kis Violettától megtudtuk, hogy az edzőikkel - László Csaba világ- és Európa-bajnoki bronzérmes tíztáncos, Tóth Orsolya, Benedetto Capraro - a középdöntőbe jutást célozták meg, amely nem tűnik teljesíthetetlennek, annak ellenére sem, hogy az egyik legfiatalabb párosként vesznek részt a versenyen. Kiderült az is, hogy új ruha is készül a hétvégi versenyre.

"Szorgalmasan dolgoztak, jól sikerült a felkészülésük. Hazai parketten lesznek, bízom benne, hogy sikerül nekik a középdöntő" - bizakodott a Világjátékokra készülő László Csaba, a páros egyik felkészítő trénere, aki Mikes Annával 2009-ben a szombathelyi parketten bronzérmet szerzett a Tíztánc Európa-bajnokságon.

Sándor Zoltán személyében lesz magyar pontozó is a kontinensviadalon.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az esti programot teltház előtt fogják megrendezni és délután is szép számú nézősereg bíztathatja majd a résztvevőket.