Budapest Táncfesztivál - tíznapnyi szárnyalás

2018. február 20. és március 1. között rendezik meg a Nemzeti Táncszínház szervezésében a Budapest Táncfesztivált, amelyen tíz nap alatt a hazai kortárs balett kiválóságai mellett amerikai társulatot is láthat a közönség.

A fesztivál idei sztárvendége a Magyarországon először fellépő, San Francisco-i kortárs balett társulat, az Alonzo King LINES Ballet. Emellett a magyar táncélet kiválóságai, a Győri Balett, a Miskolci Balett, a Pécsi Balett valamint a Magyar Nemzeti Balett illetve a Szegedi Kortárs Balett és a Badora Társulat produkciói szerepelnek a programban. A Nemzeti Táncszínház által megszervezett eseménysorozatnak ebben az évben is a Müpa és a Pesti Vigadó ad otthont.

- A fennállásának 35. évfordulóját ünneplő LINES Ballet kivételes táncosai a világ minden tájáról meghívott neves zeneszerzőkkel, zenészekkel és vizuális művészekkel együttműködve keltik életre a koreográfus által megálmodott látomásokat. A társulattól két koreográfiát láthatunk: a természet dallamaira készülő Biophony-t és a SAND-et, amely Alonzo King és az amerikai jazz nagyjai, Jason Moran és Charles Lloyd káprázatos együttműködésének eredménye. - mondta Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója. Hozzátette: A külföldi társulat előadása mellett négy nagy együttes budapesti bemutatója is színesíti a választékot.

A Táncfesztivál két világhírű film táncszínházi átiratával indul. Február 20-án a Győri Balett legújabb darabját, Nathaniel Hawthorne nagysikerű A skarlát betű címet viselő regényének átiratát mutatja be. Majd a Miskolci Balett a filmtörténet egyik legnagyobb alkotását, a Casablancát viszi színre február 21-én. A Pécsi Balett alkotásában Bartók Béla klasszikusának, A fából faragott királyfinak budapesti bemutatóját tekinthetik meg a tánckedvelők február 23-án. Március 1-jén pedig a Szegedi Kortárs Balett táncolja Juronics Tamás új koreográfiáját, a Federico García Lorca drámáját feldolgozó Bernarda Alba házát a Fesztivál Színház színpadán. A Magyar Nemzeti Balett most először látható a Budapest Táncfesztivál programján, ahol a Total Dance című estre két koreográfus három koreográfiájával készülnek. Johan Inger és Jiří Kylián február 25-én látható koreográfiái fontos helyet töltenek be a kortárs tánc nemzetközi világában csakúgy, mint az együttes repertoárján. A fesztivál zárásaként, március elsején a Vigadóban látható a Badora Társulat Lajtha című produkciója, amelynek színpadi világpremierjére a 2017-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon került sor. A koreográfiát a Harangozó-díjas, Érdemes Művész Barta Dóra készítette, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenekarának közreműködésével és Ménesi Gergely vezényletével. 

Müpa 

2018. február 20. 19 óra
A skarlát betű ( Nathaniel Hawthorne azonos című regénye nyomán) - Győri Balett (Budapesti bemutató)

2018. február 21. szerda 19 óra
Casablanca - Miskolci Balett (Budapesti bemutató)

2018. február 23. péntek 19 óra
A fából faragott királyfi - Pécsi Balett (Budapesti bemutató)

2018. február 25. vasárnap 19 óra
Total Dance (+12) - Magyar Nemzeti Balett

2018. február 27. kedd 19 óra
Biophony / SAND - Alonzo King LINES Ballet

2018. február 28. kedd 19 óra
Biophony / SAND - Alonzo King LINES Ballet

2018. március 1. csütörtök 19 óra
Bernarda Alba háza / Exit / Tabula Rasa - Szegedi Kortárs Balett (Budapesti bemutató)

Pesti Vigadó

2018. március 1. csütörtök 19 óra
Lajtha - A Badora Társulat, a Zeneakadémia és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója

(Forrás: Nemzeti Táncszínház)