Frida - ősbemutató az Átriumban

2017. március 3-án látható először az Átrium Film-Színházban a Duda Éva Társulat és a Budapesti Operettszínház közös darabja a Frida, amely a mexikói festőnő Frida Kahlo életéről szól. A produkció a próza, a zene, a tánc és a videóanimáció egyedi hatásával idézi meg a művész életét. 

Frida Kahlo Mexikó legismertebb, és egyúttal a világ egyik legnépszerűbb női festőművésze. Művei túlélték, meghaladták korát, egyéni látásmódja a mai napig inspirálóan hat más művészeti ágak képviselőire is. Egykori otthona ma már múzeum, kedvelt turistalátványosság, karakteres önarcképeinek és festményeinek jellegzetes világa nem csupán a művészetek, de a divat, a design és a film területén is visszaköszön. Ez a sokoldalúság uralkodik a művészeti ágak és műfajok határvonalain átívelő, azokat harmonikus egységgé olvasztó produkcióban, amelynek célja bemutatni a művészt, a rendíthetetlen embert, a nőt, aki tragikus élete ellenére beteljesítette sorsát, és megküzdött élete minden pillanatáért.

Szertelenség és kicsapongás, lesújtó tragédiák, egy életre szóló szerelem és persze a meghökkentő festmények magával ragadó története ez. A kora XX. századi Mexikóváros, Detroit, New York és Párizs forgatagában járunk, ahol a technika, a művészet és a világnézet is forradalmi.

frida

A darab címszereét Gryllus Dorka és Gubik Petra alakítja váltott szereposztásban, partnereik az előadásban Szabó P. Szilveszter, Kálid Artúr, Molnár Áron, Papadimitriu Athina és Dézsy Szabó Gábor.

A darabot Duda Éva koreográfus-rendező kezdeményezésére Dinyés Dániel zeneszerző, Hegyi György dal- és szövegíró, valamint Oláh-Horváth Sára dramaturg jegyzi. A Mexikó merész és színes világát idéző jelmezeket Kiss Julcsi tervezi. Mindák Gergő díszlete minimalizmusával koncentrálja a figyelmet, Karczis Gábor kivételes animációi pedig a festmények hangulatát és a történelmi környezet gazdagságát jelenítik meg.

Az előadás időpontja:
- 2017. március 3. 19:30
- 2017. március 4. 19:30
- 2017. március 5. 15:00
- 2017. március 5. 19:30
- 2017. április 25. 19:30
- 2017. április 26. 19:30
- 2017. április 27. 19:30 

Az előadás helyszíne: Átirum Film-Színház - Budapest, II. kerület, Margit körút 55.

(Forrás: Duda Éva Társulat; Fotó: Dömölky Dániel)