ImBerbe Project és SZERI a Bethlen Téri Színházban

Kortárs tánccal indul az év a Bethlen Téri Színházban: 2018. január 6-án és 7-én is látható lesz az ImBerbe Project és SZERI alkotása 2in1: ImBerbe Project - togethering // SZERI - ∆YOU TAKE MY Breath AWAY∆ címmel.

Kettő az egyben: egy fiú, négy lány, tigrisbalzsam, popcorn, botox, techno, póniló, aranyáradat, egy este, egy tér, öt test. Az est során a néző két olyan (játék)szobába pillanthat be, ahol az önfeledt játékok mélyén már ott derengenek a felelősség vállalás, és az önreflexió súlyosan felnőtt szavai. Az alkotók olyan tereket teremtenek maguknak, ahol biztonságos kereteken belül próbálgathatják ezeket a szerepeket, szituációkat.

ImBerbe Project: togethering

Alkotók, előadók: Raubinek Lili, Dömötör Luca, Lévai Viola, Balogh Kata
Konzulens: Nemes Anna
Fény, hang: Bredán Máté

szétválás 
what about us?
újra egyesülés
what about us?
közeledés 
what about us? 
távolodás
what about us?
körülhatárolható tündérmese világ
what about us?

Ösztönös és egyben mesterséges keretek közé helyezett, időből és térből kiszakított lét. A színpadon egyetlen dolog szent, a komolyanvehetetlenség, de az halálosan. A négy lány a színpad terében éli meg saját jelenvalóságát, múltját, és jövőjét. Játékvilág, ahol az átlényegülés nem álca, hanem természetes állapot. Az ősrobbanás utáni pillanatokat, a szétbotoxolt test imádatát, vagy a tinikor szélsőséges érzelmi állapotait ugyanúgy húzzák magukra, mint más a ruhát. A játék szentségében hisznek. Négyük együttlétének változékony dinamikáját követheti figyelemmel a néző. A mozgáson keresztül vallanak a női nem vitatott tulajdonságairól a bájról, szépségről, hisztiről, hatalmi harcról, a szerzés mámoráról. 
Teszik mind ezt a sztereotípiák és valóság mezsgyéjén. Nem a tutit mondják, csak azt, ami jön belőlük. Hogy ez mennyire van átitatva emancipációval, feminizmussal, vagy elnyomással, azt már a néző hivatott eldönteni.

SZERI Viktor: ∆YOU TAKE MY BREATH AWAY∆

Alkotó/előadó: Szeri Viktor
Fény, hang: Bredán Máté

Szerepköröket tematizál és mozog szét Szeri Viktor előadása, melyben a táncművész a minket körülvevő audiovizuális ingereket és tereket, használati tárgyakat (tv, asztal, távirányító, sminkkellékek stb.) gyűjt maga köré, és alkot belőle szokatlan, nem rendeltetésszerű montázsokat (pl. túlsminkelés, grimaszok a videók alatt). Szeri performanszával naplót ír, az előadás maga is a cím ismétlődésével indul, az alkotó az üvegre egyre nagyobb betűkkel, szinte hisztérikusan vall: You take my breath away. 
A vallomásosság a legjellemzőbb Szeri performanszára, személyes élményeit feldolgozva egy intim, „belső szobába” engedi a nézőt, a voyeur perspektíváját felkínálva. Érzelmeket, dilemmákat nagyít gesztusaival, welness-videót forgat ki arctornagyakorlatokkal, gyorsan vált problémák és szerepek, identitások között: a techno, a queer, az újgenerációs popkultúra, a “well-being”, a trend által folyamatosan kreált “hip” fogalmakat nagyítja ki saját készítésű videóiban (durva vágások, kultslágerek), mozdulataiban pedig egyenesen a giccsig fokozza azokat. Az önkínzás, a tépelődés folyamata direktebben jelenik meg, de humoros, hétköznapi mozdulatokkal köti össze a kitörési (krízis-)pontokat: teljes nyugalommal, popcornnal a kezében nézte önmagát a kivetítőn, ahol egy pónihoz intézett szerelmi vallomása érfelvágásba torkollik). Megjelenik a „bőröket próbáló” fiatal, a díva és a Bárányok hallgatnak c. film egyszerre érzéki és hátborzongató pillangótánca a már új bőrben. Szeri Viktor a legmodernebb popkultúra teremtőjévé, használójává, bábjává és karikatúrájává alakítja-használja fel magát. 
A ∆YOU TAKE MY BREATH AWAY∆ őszinte és direkt képet ad a mai korról, az egyén szerepéről, hatásról-ellenhatásról, kintről és bentről. (Tóth Kinga írása a berlini előadásról)

Az alkotókról:
A fiatalok a Budapest Kortárstánc Főiskolán végeztek. Számos koreográfussal dolgoztak együtt, úgy mint Hód Adrienn, DorisUhlich, Molnár Csaba, Duda Éva, Juhász Kata, Vass Imre vagy Bakó Tamás. Ezek mellett a munkák mellett nagy hangsúlyt fektetnek saját projektjeik és hangjuk kialakítására, megtalálására az elmúlt évek során. A kortárstáncnak akkor van létjogosultsága, ha folyamatosan frissül és teret enged a jelennek. Ennek szellemében keresi Raubinek Lili, Dömötör Luca, Lévai Viola, Balogh Kata az ImBerbe Project alkotócsoportként és Szeri Viktor önálló alkotóként a megszólalás lehetőséget ma Magyarországon és külföldön egyaránt. Ami összeköti ezeket a fiatalokat a közösen eltöltött éveken túl nem más, mint hogy hisznek a személyes érintettségben. Abban, hogy az őket foglalkoztató problémák, nem magán ügyek, hanem korosztályukat érintő jelenségek, amik elemelve, a színház nyújtotta eszköztár felhasználásával, széles körben tudnak elgondolkoztatásra alkalmas, hasznos gondolatokat adni.

Az előadás időpontja:
- 2018. január 6. 19 óra
- 2018. január 7. 19 óra

Az előadás helyszíne: Bethlen Téri Színház - Budapest, VII. kerület, Bethlen Gábor tér 3.

Belépőjegy: 1.800 Ft, diák/nyugdíjas: 1.500 Ft

További információ a Bethlen Téri Színház honlapján.

(Forrás: Bethlen Téri Színház)