Két győzelem az Egyesült Államokban

Öt évvel első World Latin Dance Cup versenye után felért a dobogó tetejére a húszéves egyetemista magyar táncospár, Pék Máté és Nagy Edit Lilla. Az amerikai Orlandóban megrendezett viadalon két amatőr kategiórában - „Salsa On2”, „Bachata non cabaret” - bizonyultak a legjobbnak.

pék máté, nagy edit lilla

Első alkalommal 2013-ban juniorként versenyeztek az akkor még Miamiban megrendezett legnagyobb WLDC világversenyen és azóta minden év decemberében elutaztak a világbajnokságra, hogy megmutassák a világnak, mire képesek innen Európa közepéről, ebből a kis országból. Eddig minden évben döntőt táncoltak, a kezdeti ötödik, majd több harmadik helyezés és számos ezüstérem után az idén végre elérték a dobogó legmagasabb fokát. A 2017. évi Világjátékokon salsa kategóriában 7. helyezést elért páros salsából, a mexikói származású, Spanyolországban élő Javier Eduardo Padilla Vizcarra segítségével készül a versenyekre és 2018-ra végre beérett a sok munka. Bachata kategóriában saját készítésű koreográfiával indultak, így még inkább elismerésre méltó az eredményük. 

pék máté, nagy edit lilla

Az egyhetes versenyen a megfeszítő elődöntők és középdöntők után nagy izgalommal készült a döntőkre a páros, amelyet online végig élőben közvetítettek az Amerikai Egyesült Államokból, így élőben szurkolhattak nekik a rokonok, barátok és ismerősök is. A régóta várt nagy siker is megszületett: mindkét amatőr kategóriában – „Salsa On2” és „Bachata non cabaret”- megnyerték a versenyt. Salsában egy bolíviai és amerikai párost győztek le, míg bachatában a tavalyi győztes izraeli és egy amerikai párost maguk mögé utasítva állhattak a dobogó legmagasabb fokára. A rendezők figyelmességét dícséri, hogy a magyar himnuszt is lejátszották a tiszteletükre.

A kiváló eredmények után sincs megállás, folytatják a kemény munkát és készülnek a további versenyekre, hiszen 2021-ben is lesz Világjátékok, amelyet az amerikai Birminghamben fognak megrendezni.

pék máté, nagy edit lilla

Köszönjülk az információkat dr. Gál Andreának!