Kistelek Open: 50 nap múlva lesz a világbajnokság

Ebben az évben több versenytáncos világversenyt is rendez Magyarország, a debreceni Latin Európa-bajnokságon már túl vagyunk, a következő nagy esemény éppen ötven nap múlva az Ifjúsági Standard világbajnokság lesz Kisteleken 2018. szeptember 22-én.

Tizenötödik alkalommal rendezik meg a Kistelek Opent, amely az elmúlt években otthona volt több világversenynek is - Ifjúsági Tíztánc Európa-bajnokság (2011), Junior Latin világbajnokság (2012), Senior I. Standard világbajnokság (2017) -, idén pedig az Ifjúsági Standard világbajnokság házigazdája lesz a csongrádi kisváros. Tavaly történelmi sikernek örülhettünk, hiszen az első magyar világbajnoki cím született meg standard táncokban a Balogh Csongor, Szabó Anita párosnak köszönhetően és emellett a másik magyar kettős, Kemény Tamás és Princz Nóra is döntőbe jutott, akik az 5. helyen végeztek. Idén is jó esély van arra, hogy újabb csúcseredmény szülessen, nevezetesen, hogy az ifjúsági magyar bajnok Szalai Dénes Ferenc és Balla Petra megdöntse László Csaba és Németh Anikó rekordját, akik éppen húsz éve a 8. helyet szerezték meg az Ifjúsági Standard világbajnokságon. Az aktív versenyzéstől tavaly visszavonult László Csaba gyaníthatóan nem lenne nagyon szomorú, ha a júniusi Ifjúsági Standard Európa-bajnokságon 9. helyet szerző Szalai, Balla duó jobb eredményt érne el másfél hónap múlva, mint ők 1998-ban. Zsom Olivér, a Pro-Art Táncstúdió vezetője, a Kistelek Open főszervezője elmondta, hogy természetesen a klub fiatal párosa mindent megtesz azért, hogy a lehető legjobban szerepeljen a hazai parketten. Mindössze egy hét pihenés jutott nekik ezen a nyáron, hazai és külföldi edzőtáborokban készülnek a világbajnokságra, de a jövő héten Stuttgartban, a German Openen is megmérettetik magukat. A világbajnokságon nem titkolt cél a döntőbe jutás, utolsó ifis világversenyükön szeretnének nagyon szépen búcsúzni.

Hogy kik lesznek az ellenfelek a parketten az szeptember 1-je után fog kiderülni, ugyanis addig nevezhetik az egyes országok a párosaikat – minden ország legfeljebb kettőt - a világbajnokságra. Hatvan-hetven fős mezőnyre lehet számítani, azaz a legjobbaknak öt fordulóban kell a tudásuk legjavát adni. Míg a parketten a jövő nagy táncosai küzdenek majd a világbajnoki címért és a helyezésekért, addig a parkett szélén korábbi jobbnál jobb táncosok figyelik majd árgus szemekkel a teljesítményüket. A világbajnokságon 13 pontozó tevékenykedik majd, de a kétnapos Kistelek Openre velük együtt összesen 23 bíró érkezik Európából és a tengerentúlról.

kistelek open

A világbajnokság a legfontosabb versenyszáma az idei Kistelek Opennek, de – a korábbi évekhez hasonlóan - természetesen lesz a felnőtteknek WDSF International Open latin és standard táncokban is, a seniorok WDSF Standard Openen mutathatják meg tánctudásukat, a Junior II. és az Ifjúsági korosztály pedig WDSF Latin és Standard Openen is bizonyíthat. A Junior I. és a Gyerek korcsport nemzetközi Open mezőnyben léphet parkettre. Lehetőséget kapnak a feltörekvő táncosok is, hiszen ismét lesznek Basic versenyek – ezen D osztályos versenyzők is indulhatnak -, amelyre külföldi táncosok is nevezhetnek. És hogy teljes legyen a paletta, a vasárnapi versenynapon – várhatóan a kora délutáni órákban - magyar ranglista és klubközi verseny várja a párosokat.

Két teljes nap szól majd a táncról Kisteleken szeptember végén – 22-én szombaton és 23-án vasárnap -, az előkészületek jól haladnak, de ez nem meglepő, hiszen van már ebben rutinjuk a szervezőknek. Látványos megnyitóval is készülnek a világbajnokságra, hogy felejthetetlen legyen ez a verseny a táncosok és a nézők számára is. Remélhetőleg ugyanúgy, mint a korábbi években több száz páros érkezik a világ minden tájáról a csongrádi kisvárosba erre a hétvégére és még az ugyanezen a két napon rendezett Pozsony Open sem tudja majd felülmúlni az itteni résztvevők számát. A két versenyhelyszín között egyébként alig néhány óra a távolság autópályán, így akár két napon két városban is bizonyíthatnak a táncosok: szombaton a felnőtteknek Kisteleken standard, Pozsonyban latin „nap” lesz, míg vasárnap éppen megfordul a „táncrend”, emellett Kisteleken az ifi latin és standard Opent is vasárnap rendezik, Pozsonyban az ifik latin versenye szombaton lesz. A seniorok számára is kedvező a program, a beosztás szerint mind standard, mind latin táncokban elindulhatnak akár mindkét helyszínen.

Minden adott lesz tehát egy igazán színvonalas versenyhez Kisteleken, ahol természetesen számítanak a nézőkre is, hiszen a remek hangulathoz elengedhetetlen a jó közönség. 

Találkozzunk ötven nap múlva Kisteleken, a versenyzőkkel a parketten, a tánc szerelmeseivel pedig a nézőtéren, ahol buzdítsuk együtt a magyar táncosokat, hogy minél jobb eredményt érjenek el!

A verseny hivatalos honlapjára – www.kistelekopen.com – folyamatosan kerülnek ki a versennyel kapcsolatos friss információk.