Műkorcsolya: az oroszoké a csapatarany az olimpián

A téli olimpiák történetében először rendeztek csapatversenyt műkorcsolyában. Szocsiban tíz ország csapata léphetett jégre. A lebonyolítási rend szerint minden országból mind a négy szakágban egy versenyző mutatta be a rövidprogramját. A kapott pontokat átváltották 10-től 1-ig (az egyes szakágakban a zsűritől legtöbb pontot kapó versenyző kapott 10 pontot, a második 9-et és így tovább), majd a négy kategória összesített eredménye alapján az első öt ország jutott tovább a döntőbe. A döntőben ismét minden országból egy versenyző mutatta be a kűrjét minden szakágban. A rövid- és a szabadprogramok összesített eredménye alapján hirdettek győztest.

Olyan versenyzők is jégre léptek a csapatverseny során, mint az oroszok kedvence Evgeny Plyushchenko, az olimpiai címvédő kanadai jégtáncospár Tessa Virtue és Scott Moir, vagy a friss Európa-bajnok orosz Yulia Lipnitskaia és a szintén idei Európa-bajnok olasz jégtáncos Anna Cappellini, Luca Lanotte duó.

Azt már előzetesen sejteni lehetett az erőviszonyok alapján, hogy a dobogós helyekért a házigazda oroszok, az amerikaiak és a kanadaiak lesznek harcban, hiszen nekik mind a négy szakágban - női, férfi, páros és jégtánc - erős versenyzőik vannak. A papírforma beigazolódott, Oroszország végzett az első helyen megelőzve Kanadát és az Egyesült Államokat. A japánok hiába erősek egyéniben, párosban és jégtáncban nincs ütőképes versenyzőjük, így Olaszország mögött csak az 5. helyen végeztek.

Keddtől a hagyományos versenyszámokkal folytatódik az olimpia a műkorcsolyázók számára, a párosok a rövidprogrammal kezdenek.

Csapatverseny, végeredmény:
1. Oroszország (75)
2. Kanada (65)
3. Egyesült Államok (60)
4. Olaszország (52)
5. Japán (51)

(Forrás: ISU)