Műkorcsolya vb: 20. hely és olimpiai kvóta

A Helsinkiben zajló Műkorcsolya és jégtánc világbajnokság harmadik versenynapján a jégtáncosok a rövidtáncot mutatták be, míg a nőknél érmet osztottak az esti programban.

Jégtáncban 32 duó lépett jégre a rövidtáncban és küzdött a legjobb húsz közé kerülésért, hogy szombaton bemutathassa a kűrjét is. A visszatérő kanadai olimpiai és világbajnok kanadai Tessa Virtue és Scott Moir közel hat pontos előnyt szerzett a rövidtáncban és igen nagy meglepetés lenne, ha nem az ő nyakukba akasztanák holnap este az aranyérmet. A második helyről a francia Gabriella Papadakis és Guillaume Cizeron várja a folytatást, de az ő előnyük csak néhány tized pont az őket követő két amerikai páros Madison Hubbell és Zachary Donohue, valamint Madison Chock és Evan Bates előtt. Izgalmas verseny várható a dobogós helyezésekért, több páros is odaérhet, mivel a második és a kilencedik helyezett között alig négy pont különbség van. Magyar induló jégtáncban nem volt.

A Nők versenyében 24 hölgy mutathatta be a szabadprogramját péntek este, köztük volt a többszörös magyar bajnok Tóth Ivett is, aki a 14. helyet szerezte meg a rövidprogramban. A második csoportban negyedikként lépett jégre a fiatal tehetség, aki világbajnokságon először futhatott kűrt pályafutása során. Egy szép ugráskombinációval nyitott, de látszott rajta, hogy nagyon koncentrál és nagyon izgul, a program során többször hibázott, így sajnos nem sikerült megtartania a pozícióját, néhány helyet visszacsúszva a 20. helyen zárta a világbajnokságot. Ez az eredmény azonban így is az eddigi legjobbja a 18 éves magyar korcsolyázónak és ami a legfontosabb: a 20. hellyel kvótát szerzett a jövő évi téli olimpiára, így egy kis pihenő után nyugodtan kezdheti meg a felkészülését a következő szezonra.
A világbajnoki címet - akárcsak tavaly - az orosz Evgenia Medvedeva szerezte meg több mint 15 pontos előnnyel a kanadai Kaetlyn Osmond és a szintén kanadai Gabrielle Daleman előtt. Az amerikai és a japán hölgyek is lemaradtak a dobogóról, akárcsak az ebben a szezonban visszatérő korábbi Európa- és világbajnok 30 éves Carolina Kostner

Nők, végeredmény (37):
1. Evgenia Medvedeva (Oroszország) 233.41
2. Kaetlyn Osmond (Kanada) 218.13
3. Gabrielle Daleman (Kanada) 213.52
4. Karen Chen (Egyesült Államok) 199.29
5. Mai Mihara (Japán) 197.88
6. Carolina Kostner (Olaszország) 196.83
...
20. Tóth Ivett (Magyarország) 160.77

Jégtánc, állás a rövidtánc után (32):
1. Tessa Virtue, Scott Moir (Kanada) 82.43
2. Gabriella Papadakis, Guillaume Cizeron (Franciaország) 76.89
3. Madison Hubbell, Zachary Donohue (Egyesült Államok) 76.53
4. Madison Chock, Evan Bates (Egyesült Államok) 76.25
5. Maia Shibutani, Alex Shibutani (Egyesült Államok) 74.88
6. Kaitlyn Weaver, Andrew Poje (Kanada) 74.84

(Forrás: ISU)