Össztánc a Vígszínházban

A Vígszínházban 2015. szeptember 26-án mutatták be a felújított Össztánc című darabot, amelyben egy szó sem hangzik el a színpadon: a tánc és a mozgás segítségével mesélik el a szereplők a XX. század édes-bús történetét. Az Össztánc korszakalkotó előadás, amelynek ősbemutatója 1994 őszén volt a Vígszínház akkor felújított épületében és 2009-ig - több mint 200 alkalommal - folyamatosan nagy sikerrel játszották.

Keringő, tangó, rock'n'roll, cha-cha-cha - a boldog békeidők, a világháború, 1956, a rock'n'roll forradalom, a békés 80-as évek és a diszkó korszak. Fontos momentumok a XX. századi Magyarország történetéből, viharos évtizedek követik egymást, minden változik, csak egy valami állandó: a presszó, ahol mindig van zene és tánc. Innen indul a történet a 90-es években és mintha egy fényképalbumot az első lapjánál nyitnánk ki: egy keringővel a boldog 20-as 30-as években találjuk magunkat. Az elegáns keringő és a szenvedélyes tangó az előadás során többször is visszaköszön, többek között olyan remek színészek előadásában, mint Eszenyi Enikő, Hegyi Barbara, Csőre Gábor és Telekes Péter. Revütáncosként tündököl Majsai-Nyilas Tünde és Józan László, míg Fesztbaum Béla olyan hitelesen csetlik-botlik a színpadon, amit csak szeretni lehet.

Remek az előadás, az ember néha nem is tudja hová nézzen, annyi minden történik a színpadon és folyamatosan szólnak a jobbnál-jobb zenék. Sokszor lehet azt érezni, hogy most kell felpattani a székből és táncolni egy jót. A szerencsések ez meg is tehetik a darab végén, amennyiben a nézők közé lejövő művészek felkérésére igent mondanak. Jó érzés a Vígszínház színpadán táncolni - rock'n'roll szól: Rock around the clock, ha valaki szeretne előre felkészülni -, érdemes élni a lehetőséggel, mert nagy élmény - ez személyesen tapasztalat!

össztánc

Az Össztáncnak versenytáncos vonatkozása is van: a társastáncok alapjait a korábbi többszörös magyar bajnoki érmes versenytáncos Vörös Péter Dániel tanította a társulatnak, aki szép és izgalmas feladatnak élte meg a próbafolyamatot.
- Mesélj arról, hogyan zajlottak a próbák.
- Az volt az alapkoncepció, hogy ne csak a táncok alaplépéseit tanítsam meg, hanem az egyes táncok által képviselt életérzéseket is adjam át. Rövid koreográfiákat készítettem az egyes táncokhoz, ezeken keresztül stabil alapot teremtettünk. Úgy gondolom ahhoz, hogy a színészi játék jó legyen kell a stabil tánctudás. Nagyon intenzív volt a felkészülés, alkalmanként 2-3 tánccal foglalkoztunk, napi négy órát táncoltunk. Nagyon örülük, hogy a művészek partnerek voltak mindenben és mindenki nagyon élvezte a közös munkát, úgy érzem tudtam újat mutatni a színészeknek. A gyerekek szóló tangóját pedig én készíthettem el.
- Az előadásban szereplő egyik gyerekpáros a te klubodban táncol.
- Lehetőséget kaptam arra, hogy én keressek gyerekszereplőket a darabba. A Broda testvérek - Broda Zoltán és Broda Kata - tavaly kezdtek el táncolni nálam és alig féléves táncos múlttal alkalmasnak találták őket arra, hogy az Össztáncban szerepeljenek. A másik páros Belucz Levente és Koczó Florina, akiket több versenyen is láttam táncolni, tetszettek nagyon, ezért is választottam őket. A gyerekek kettős szereposztásban játszanak az előadásban.
- Az előbb azt mondtad, úgy érzed tudtál újat mutatni a színészeknek, és ők neked?
- A darab, a próbafolyamat kapcsán rácsodálkoztam arra, hogy mennyit is jelent nekem a tánc. Versenytáncos voltam, de az Össztánccal kinyílt előttem egy másik világ. Öröm számomra, hogy hatással lehettem egy ilyen nagy formátumú előadásra. Remek lehetőséget kaptam és bízom abban, hogy folytatása is lesz ennek a feladatnak.

Össztánc előadások időpontja a Vígszínházban:
- 2016. április 28. (csütörtök) 19:00
- 2016. május 5. (csütörtök) 19:00
- 2016. május 22. (vasárnap) 14:30
- 2016. május 28. (szombat) 19:00