Standard világbajnokság Melbourne-ben: német arany

Ausztráliában, Melbourne-ben rendezték meg a Standard táncok világbajnokságát, amelyen Magyarországot a standard magyar bajnok László Csaba és Páli Viktória valamint a bajnoki bronzérmes Zsom Olivér és Vozár Boglárka képviselte. Az előzetes nevezés alapján 46 ország 75 párosát várták a parkettre az ausztrál nagyvárosban.

László Csaba 2003 óta a tavalyi évet kivéve minden Standard világbajnokságon ott volt, a legjobb helyezését 2006-ban érte el Szögi Szilviával Dániában, Aarhusban a 13. helyen végeztek. Érdekesség, hogy 2004-ben a László, Szögi kettős a 27. lett a világbajnokságon, míg László Csaba jelenlegi partnere, Páli Viktória testvérével Páli Erikkel ugyanitt a 42. helyen végzett. Egy évvel később ugyanez a két páros a 19., illetve a 43. helyet szerezte meg.

Zsom Olivér és Vozár Boglárka az elmúlt két évben képviselhette a magyar színeket világbajnokságon, 2012-ben az 52., 2011-ben a 41-43. helyen végeztek. 2011-ben Moszkvában a Zsom, Vozár páros mellett a Szepesi József, Farkas Bettina kettős volt a másik magyar induló, ők a 31-33. helyet szerezték meg.

A melbourne-i világbajnokságon az előzetesen nevezett 75 duó közül végül 70 páros lépett parkettre. Mindkét magyar kettős továbbjutott a legjobb 48 közé. Zsom Olivér és Vozár Boglárka számára ez a forduló jelentette a végállomást, a 48. helyen végeztek. László Csaba és Páli Viktória bejutott az elődöntőbe, a legjobb 24 közé, számukra ebben a körben fejeződött be a verseny, a 15. helyet szerezték meg.

A középdöntőbe két-két orosz, olasz, német és dán páros, valamint egy-egy kanadai, cseh, litván és moldáv duó jutott be. A döntőben - nem meglepő módon - a két német, a két orosz, valamint a dán és az egyik olasz kettős táncolhatott. A német Ferruggia, Köhler és a dán Valeri, Kehlet páros évek óta "csatázik" a világbajnoki címért, nos az idén trónfosztás történt ugyanúgy, mint tavaly. Míg 2011-ben Moszkvában a dánokat látták jobbnak a pontozók, Melbourne-ben a németek állhattak fel a díszletből lassan kiemelkedő dobogó tetejére. Benedetto Ferruggia és Claudia Köhler immár háromszoros világbajnoka a Standard táncoknak, emellett négy ezüst és egy bronzérmet is szereztek a világbajnokságokon az elmúlt hét évben. A dobogó harmadik fokára a másik német Segatori, Sudol páros állhatott fel megelőzve a két orosz és az olasz kettőst.

Standard táncok világbajnoksága (70 induló):
1. Benedetto Ferruggia, Claudia Köhler (Németország)
2. Emanuel Valeri, Tania Kehlet (Dánia)
3. Simone Segatori,Annette Sudol (Németország)
4. Dmitry Zharkov, Olga Kulikova (Oroszország)
5. Sergei Konovaltsev, Olga Konovaltseva (Oroszország)
6. Evgeny Moshenin, Genny Favero (Olaszország)
...
15. László Csaba, Páli Viktória (Magyarország)
48. Zsom Olivér, Vozár Boglárka (Magyarország)

 

Egy videó a Zsom, Vozár kettős első körös bécsi keringőjéről:

(Forrás: WDSF)