Tánc a sötétben, mozgás robotzajra a Trafóban

2015. október 29-én és 30-án a Chunky Move társulatból is ismert ausztrál koreográfus, táncos Antony Hamilton két saját darabbal, duettekkel lép fel a Trafóban.

A Black Project 1 igazi urbánus darab: a sejtelmes sötétség, fluoreszkáló ezüstfestékkel rajzolt nagyvárosi barlangrajzok és Mika Vainio minimál-technója adja az alapot. Ezzel szemben, a MEETING-ben 64 egérfogó robot diktálja az ütemet a szaggatott mozgású táncosoknak. Videóval turbózott futurisztikus tánc, dinamikus fizikai nyelvtan - a két előadás tökéletesen kiegészíti egymást, kompakt tánccsomag a hétvégére.

antony hamilton project

A Black Project 1-ben szinte teljes sötétség honol: a két táncos fekete térben, feketére festve végez apró, repetitív mozgásokat, miközben lüktet a Mika Vainio-féle minimál-technó. Tökéletesen letisztult látvány és sűrű hangkörnyezet várja a nézőket.
A táncosok fluoreszkáló ezüstfestékkel graffitiznek, 3D rajzokat festenek maguk köré és a testükre, az előadás alatt pedig szép lassan összeomlik az univerzum. De a produkció nem csak a közönség megbabonázásra hajt: az esztétikai gyönyörszerzés mellett el is gondolkodtat. "A darab nem igazán a sötétben táncolásról szól. (...) A feketétől láthatóbbá válnak a dolgok, mint valaha."

A MEETING olyan koreografikus hanginstalláció, amelyben apró metronómhatású hangszerek - kis 'egérfogók' - alakítják a teret és diktálják a mozgás ütemét. Az előadásban a két táncos egy 64 kis robotból kirakott körben áll, amelyben kérlelhetetlen mozgásfolyam bontakozik ki. Minden mozdulatot meditatív lüktetéssel visznek véghez. Ahogy eközben elmozdulnak az ütőhangszerek, úgy formálódik az előadók körül a tér. Ebben a darabban Hamilton kényszeres mozgásokkal teli koreográfiája párosul alkotótársa, Alisdair Macindoe megszállott hangszerkészítési igényével. Macindoe nemcsak táncos és hangszerkészítő, de zenész is; mind előadói, mind zenei területen kitűntették már a rangos Green Room-díjjal. 

Stroboszkóp használata miatt az előadás megtekintését terhes anyáknak, epilepsziásoknak, valamint pace-makerrel rendelkezőknek nem javasolt.

Az előadások időpontja:
- 2015. október 29. 20 óra
- 2015. október 30. 20 óra 

Az előadások helyszíne: Trafó Kortárs Művészetek Háza - Budapest, IX. kerület, Liliom u. 41.

(Forrás: Trafó)