Táncelőadások a Bethlen Téri Színházban

A következő másfél hétben három táncelőadás is látható lesz a Bethlen Téri Színházban Budapesten. A hétvégén a Közép-Európa Táncszínház Shakespeare-mesék című előadásának felújítása lesz az első, majd következik a Gangaray Trambulin III. bemutató Tátitá címmel, végül Turós-Máté Kinga rendezésében érkezik az Átmenetileg örök című táncszínházi előadás.

shakespeare mesék

Közép-Európa Táncszínház: Shakespeare-mesék
A 2011-ben bemutatott, Gergye Krisztián rendezte előadás felújítása. Az alkotók úgy döntöttek, hogy egy kiválasztott dráma táncszínpadon való elmesélése helyett a shakespeare-i univerzum jellegzetes motívumaiból és jól ismert karaktereiből szőnek egy „saját Shakespeare-mesét”, amely bevezeti a nézőket a szerzőóriás sokrétű világának rejtelmeibe. Az előadásból kibomlanak jellegzetes shakespeare-i hangulatok, felsejlik a drámák sokszínűsége, rétegzettsége, gazdagsága. A motívumok között többek közt a Rómeó és Júlia, az Othello, a Macbeth, a Szentivánéji álom és a királydrámák karakterei és viszonyrendszerei szerepelnek. 

Az előadás időpontja:
- 2015. február 20. 15:00
- 2015. február 21. 19:30

Gangaray Trambulin III.: Tátitá
A professzionális táncműhely idei harmadik bemutatóját Csuzi Márton, a Duda Éva Társulat táncművésze koreografálta.
A Tátitá című darab egy gyökér ritmuson és az abból származtatott kötődő ritmusokon keresztül épül fel. Minden egyes részlet idejét és terét a gyökér ritmusból eredő, annak szinonimját jelentő ritmusok határozzák meg, így kialakítva egy alternatív valóságot, melynek leütései közt egy nyolcad eltérés akár a mi valóságunkat hozná létre. Játék ez, melyben képiesen mondva, megrajzolunk egy hosszú ívű ritmus képletet, a jelenetek helyét az időben. Aztán ugyanezt a ritmust rövidebb íveken rajzoljuk meg, melyek megadják majd a mozdulatok helyét, a jelenlévők számát, a tér és a benne mozgó testek viszonyát. Etűd, melyben a világ mechanikája elevenedik meg azáltal, hogy szimbolikus mozgásminőségek, különböző ritmusokban, felváltva találkoznak és elválnak. Így akár véletlenszerűen, egy már megtörtént vagy egy még meg nem történt eseményt is láthatunk.

Az előadás időpontja: 2015. február 27. 19:30

Átmenetileg örök
Az Átmenetileg örök a lélek szabadságáról szóló táncszínházi előadás. A darabot végigtáncoló táncos (lélek) partnere a színész, aki angyalként van jelen a színen, hogy a táncost kiszolgálja. További alkotók még a zenei kíséretet adó nagybőgős, kinek zenéje itt a táncos mozdulataiból születik meg, valamint egy énekesnő.

A modern (kortárs) balett alapú kombinációját megannyiszor eltáncoló táncos mind súlyosabb, mozdulatait mindinkább elnehezítő ruharétegeket ölt magára. A ruharétegek és az azokban eltáncolt mozdulatsorok az emberi élet állapotait jelenítik meg. A ruha- és „életrétegek” felöltésében segít neki az angyal, aki aztán az életút (táncút) végén megszabadítja a rétegektől, megmosdatja, majd ismét útjára bocsátja. Ekkor a táncos, immár megszabadulva a szörnyű tehertől táncolja el mozdulatsorát.

Az előadás időpontja: 2015. március 1. 19:30

Bővebb információ az előadásokról: a www.bethlenszinhaz.hu weboldalon.

(Forrás: Meszes Tímea - Bethlen Téri Színház; Fotó: Dusa Gábor)