Táncos filmek a 4. BIDF programjában

2018. január 23-28. között rendezik meg a 4. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált (Budapest International Documentary Festival - BIDF), amelynek programjában két táncos témájú film is helyet kapott.

A világ közel 30 országából 50 különleges, fesztiváldíjas, Magyarországon először vetített alkotást hoznak el a fesztivál szervezői a valódi történetek, a dokumentumfilmek, a filmek és filmfesztiválok kedvelőinek és az emberi sorsok, problémák és a társadalmi kérdések iránt nyitott nézőknek. Az egyik táncos témájú film az egyik legnagyobb flamenco táncosról szól, míg a másik a kortárs tánc világába kalauzol.
A 4. BIDF kétnyelvű: a filmeket eredeti nyelven angol és magyar felirattal vetítik. A vetítés után az alkotókkal lehet beszélgetni.

La Chana, a Flamenco királynője
(rendező: Lucija Stojevic, 2016, spanyol-izlandi-amerikai dokumentumfilm, spanyol nyelven, angol és magyar felirattal, 84 perc)

Minden idők egyik legnagyobb flamenco táncosa, La Chana, az 1960-70-es években az egész világot rabul ejtette újszerű stílusával és lélegzetelállító ritmusaival. Peter Sellers, akivel együtt szerepel a The Bobo c. filmben (1967), meghívja őt Hollywoodba. La Chana azonban karrierje csúcsán, rejtélyes módon eltűnik a színpadról. A film intim bepillantást enged a már nem fiatal, autodidakta cigány táncosnő érzéseibe, gondolataiba, aki két évtizedes távollét után még egyszer visszatér a színpadra, hogy egy utolsó alkalommal, "ülve táncolva" kápráztassa el közönségét.

Vetítési időpontok:
- 2018. január 26. 19 óra
- 2018. január 27. 19:30

Facebook esemény ide kattintva, előzetes a filmhez itt megnézhető.

Bobbi Jene
(rendező: Elvira Lind, 2017, dán-svéd dokumentumfilm, angol nyelven, magyar és angol felirattal, 94 perc)
Az izraeli Batsheva Dance Company egyik amerikai táncosnőjéről szóló film (kortárs tánc)

Bobbi Jene egy évtizeden át igazi sztár volt Izraelben. Az amerikai táncosnő egy napon mégis úgy dönt, hogy hátrahagyva mesterét/koreográfusát, Ohad Naharint és élete szerelmét, visszatér az Egyesült Államokba. Többre, másra vágyik, szeretné felépíteni önmagát, önálló életét. Elszántan dolgozik erősen személyes, határokat döntögető előadásain. Egy nő küzdelme a függetlenségért, annak minden konzekvenciájával.

Vetítési időpontok:
- 2018. január 26. 21:45
- 2018. január 27. 12:45

Facebook esemény ide kattintva

Helyszín: Cinema City Aréna - Budapest, VIII. kerület, Kerepesi út 9.

További információ a 4. BIDF-ről a hivatalos honlapon, illetve a Facebookon ide kattintva.

(Forrás: BIDF - Hudák Krisztina)