Tóth Ivett: A tökéletes program bemutatása doppingol

Néhány napja beszámoltunk arról, hogy a műkorcsolyázó Tóth Ivett remekül szerepelt a grazi versenyen. A fiatal tehetséggel a Korikalauz Facebook csoport - a műkorcsolya rajongók, kedvelők itt minden hírről értesülhetnek ami a jégen és azon kívül történik - létrehozója, Suba Csaba készített interjút, amelyből néhány részlet itt olvasható, a teljes interjú pedig a cikk végén található linken érhető el. 

Érdemes lesz megjegyezni Tóth Ivett nevét, aki jelenleg Magyarország első számú műkorcsolyázónője, pedig még be sem töltötte a 16-ot. Legutóbb Graz-ban nyűgözte le a közönséget és a pontozóbírókat: a rövid programban teljesen tiszta tripla Flip-tripla Toe loop kombinációt ugrott. Sebestyén Júlia visszavonulása óta várjuk, hogy ismét magyar lánynak szurkolhassunk a világversenyeken. Európa bajnoknőnk tanítványa már megkezdte diadalútját, hiszen élete első felnőtt versenyén máris érmet szerzett. Nekünk csak annyi dolgunk van, hogy megismerjük, megszeressük és szurkoljunk érte az elkövetkező években.

- Tudjuk, hogy édesapád vitt le először a jégre. Hitte, hogy ilyen hatással lesz az életedre ez a lépése?
Mindent a szüleimnek köszönhetek. Ők már egészen az elején látták, hogy sok van bennem. Kicsit ez is a szakmájuk, mindketten testnevelők, mozgással is foglalkoznak. Édesapám nagyon sokszor előre vázolta, hogy mi következik. Ez a mai napig is így van, félelmetesen jól ismernek és látják, hogy mire leszek képes, reálisan. Nem bánták meg, hogy erre az útra léptettek, habár többször is voltak nagyon nehéz helyzetek.

- Hogy telik egy átlagos napod?
Reggel 5:30-kor kelek és 7-re megyek jégre. Utána vissza az iskolába Újpestre (Babits Mihály Gimnázium), ahol 2 órát vagyok, aztán megyek vissza a 11:30-as edzésre 12:50-ig. 13:00-tól balett vagy nyújtás Gellén Annával, illetve száraz edzés Juhász Biankával. Általában a napomnak 16:00-kor van vége és utána estig tanulok. Szombaton pihenőnap van, ekkor alszom, és próbálom behozni a tanulásban a lemaradásokat. Szabadidőm nem nagyon van.

- Április óta 2004 Európa bajnoka, Sebestyén Júlia az edződ. Mennyiben változtak meg az edzéseid? Miben tudott újat nyújtani neked?
Több balett órám, több szárazedzésem van, hetente egy-két alkalommal pedig Elek Attila segíti az élben korcsolyázást. Julival az edzések sokkal tervezettebbek, precízebbek. Minden mozdulatot külön kidolgozunk. A legkisebb mozdulatra is oda kell figyelnem, keményen behajtja rajtam. Az együttműködés nagyon jó, soha életemben nem vettek ilyen komolyan. Nagyon odafigyel rám, sokszor mondanom sem kell, hogy mit gondolok vagy érzek, máris kapom a segítséget. Ilyenben soha nem volt részem. Juli technikai specialista is, így naprakész minden szabálymódosításban, ez nagy biztonságot ad számomra.

- Mesélj kicsit az idei programjaidról! A rövidnek egy korábbi verzióját a budapesti Európa bajnokság gáláján már láthattuk, a kűröd pedig, ha jól tudom, a tavalyi program átdolgozott változata. 
Így van. A zene adva volt, és olyan sok volt a változás számomra ebben az évben, hogy változtatni nem akartunk. Juli is futott a Monti Csárdásra, van tapasztalata. A fő célunk a technikai elemek megtanulása és kidolgozása volt. Szeretek sok fajta zenére korcsolyázni.

- Hogy zajlott a nyarad? Külföldi edzőtáborban jártál? 
Igen, Ljubljanában edzettem két hetet Julival és Shanetta Folléval. Majd itthon is kettőt, utána egy hét pihenő következett, azóta pedig folytatódnak az itthoni edzések.

- Nehezíti vagy könnyíti a helyzetedet, hogy itthon egyedül vagy és nincs igazi kihívód az országos bajnokságon?
Bizonyos szempontból könnyű, más szempontból viszont nehéz. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy megtanultam, senkit nem szabad lebecsülni, bárki utolérhet. Ezért minden edzésen keményen dolgozom. Az igazi motiváció belülről jön, de nagyon jó, hogy az OB-n 4 nemzet versenyez, így én is úgy érzem, hogy sokkal komolyabb a verseny.

...

- Mikor versenyre mész, mikor kezdesz izgulni? Mi képes kibillenteni és mi az, ami megnyugtat?
Megpróbálok az utolsó pillanatig nem foglalkozni a versennyel. Amikor elkezdek készülődni, akkor inkább még nyugtatom magam. Pörgetni magam csak a bemelegítésnél, nagyon röviddel a verseny előtt kezdem. Ezt is most tanulom még, sokat kell magam figyelnem, hogy mi a jó nekem. Sok mindennel próbálkozom. Próbálok mindenféle helyzetre felkészülni, hogy semmi ne tudjon kibillenteni. Ilyesmiben volt már részem, amikor például 9 évesen Zágrábban nem szólalt meg a zeném, és valaki máséra kellett futnom. Azóta sok mindent át szoktam gondolni előre. Megnyugtat a zene, a filmnézés, és Juli jelenléte is igazi biztonság.

- Mi az, amit Juli még a jégre lépés előtt tanácsolni tud? Van kabalád vagy valami rituálé esetleg, amit elvégzel a verseny előtt?
Semmi kabala, semmi rituálé. Juli attól függően mond valamit, ha látja, hogy szükséges. Most például Grazban a hosszú előtt a 6 perc bemelegítés elég gyenge volt. Egy perc után kihívott magához és kicsit keményebben rám szólt, ez visszazökkentett a jó kerékvágásba.

...

- Kik a példaképeid Julin kívül?
Számomra mindig az volt a példa, hogy olyan alázatosan kell dolgozni, mint egy japán, keményen, mint az orosz lányok és előadni, mint egy amerikai. Konkrétan kicsiként nagyon tetszett Sasha Cohen, onnan van a split jump, de főleg Alexei Yagudin és Patrik Chan ugrásait nézem sokat. Asada tripla axelja is nagyon megfogott. Persze tudnám még sorolni… Jelen korisok közül Adelina Sotnikova tetszik nagyon, ő minden szempontból tökéletes.

Követed a versenyeket? 
Igen, ami belefér. Minden szakágat nézek, a fiúktól például nagyon sokat lehet tanulni. Fernandez programjai szuperek idén.

- A hosszú távú célod a 2018-as téli olimpiára való kijutás. Mik a céljaid addig? 
Legfőbb célom, hogy a hosszúban is legyen tripla-tripla kombináció (lutz-toeloop, flip-toeloop) és hogy a tripla Rittbergert is be tudjuk rakni a programba. Szeretnék nagyon sokat javítani az előadáson, élben korcsolyázáson. Ezek a legfontosabbak, mert ez az alapja minden további tervnek. Ha úgy döntenek, hogy januárban én képviseljem Magyarországot az Eb-n, akkor szeretnék jól szerepelni. A célom az, hogy mindent meg tudjak csinálni, ami bennem van és hogy ez mire lesz elég, azt majd meglátjuk!

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

(Forrás: Suba Csaba - www.hosszabitas.hu - Köszönjük az engedélyt a szerzőtől a közzétételre!)