Megkezdődött a Műkorcsolya és jégtánc EB Sheffieldben

Turóczi Dóra és Major Balázs

Sheffieldben küzdenek az Európa-bajnoki címekért az idén a kontinens legjobb műkorcsolyázói és jégtáncosai. Az elmúlt évhez hasonlóan ismét rendeznek selejtezőket, ebben mi is érdekeltek voltunk.

A jégtáncosok léptek először jégre az idei kontinensviadalon. 19 páros, köztük a Turóczi Dóra, Major Balázs magyar kettős küzdött a nyolc továbbjutó helyért. A magyar duó a 11. helyen végzett 65.01 ponttal, a továbbjutást érő 8. helyhez 68.68 pontot kellett volna korcsolyázniuk. A Turóczi, Major páros így elbúcsúzott a további küzdelmektől. (Összesítésben a 23. helyen végeznek). 
A másik jégtánc kettősünk, Nagy Zsuzsanna és Fejes Máté alanyi jogon ott van a mezőnyben, így lesz kiért izgulnunk a szerdai rövidtáncban.

A férfiak selejtezőjében is érdekeltek voltunk Markó Márton révén, ő 85.41 pontot kapott a kűrjére, ezzel a 16 fős selejtezőben a 14. helyen végzett (összesítésben ez a 31. helyet jelenti). A selejtezőben indult az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Evgeni Plushenko is, aki toronymagasan végzett az élen.

Az Európa-bajnokság kedden a nők selejtezőjével folytatódik - 23 versenyő küzd 10 továbbjutó helyért -, itt nem vagyunk érdekeltek, mert a magyar induló Chelsea Rose Chiappa  alanyi jogon ott van a mezőnyben. A magyar színeket Pavuk Viktória képviselte volna az Európa-bajnokságon, de a múlt héten az egyik edzésen megsérült a bokája.

Párosban nincs magyar induló.

Az Európa-bajnokság programja:
- 2012. január 25. szerda: Páros rövidprogram, Jégtánc rövidtánc
- 2012. január 26. csütörtök: Férfi rövidprogram, Páros kűr
- 2012. január 27. péntek: Női rövidprogram, Jégtánc kűr
- 2012. január 28. szombat: Férfi kűr, Női kűr
- 2012. január 29. vasárnap: Gála

(Forrás: ISU)