5. Sissi Őszi Tánchét a Bethlen téren

2016. november 19-25. között rendezik meg az 5. Sissi Őszi Tánchetet Budapesten a VII. kerületben, a Bethlen Téri Színházban. Az egyhetes rendezvény idén ismét a vidéki - soproni, dunaújvárosi, miskolci, pécsi - táncműhelyeket állítja fókuszba.

A kerület névadója, Erzsébet királyné - népszerű nevén Sissi - neve napja köré szervezett hétnapos, hét előadásból álló táncfesztivál nyitónapján a Zalai Kamaratánc Fesztivál díjnyertes koreográfiáiba pillanthatnak be az érdeklődők, kerületi díszvendégként fellép a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjas Tabán Szerb Néptánccsoport, a házigazda Közép-Európa Táncszínház pedig a Horda című emblematikus előadásával szerepel a programban.

Az esemény kísérőprogramjaként november 19-től látható a Bethlen Galériában Bege Nóra fotókiállítása a 65 éves Magyar Állami Népi együttesről. A fesztivál ideje alatt minden nap 16.30-tól a Madách téren táncperformanszok láthatók, melyben közreműködik Hámor József és a Gangaray Trambulin táncosai.

sissi őszi tánchét

A Sissi Őszi Tánchét Programjai:
- 2016. november 19. 19 óra Fókuszban a koreográfusok - Válogatás a XXVII. Zalai Kamaratánc Fesztivál díjazott koreográfiáiból
Az est során betekintenek a színpadi néptánc, illetve a néptánc ihlette színpadi tánc aktuális helyzetébe.

- 2016. november 20. 19 óra Sopron Balett: Mozart szelet / Labirintus
Mozart szelet (Rendező-koreográfus: Rovó Péter) Háromtételes, finom humorú táncetűd arról, ahogy a közönség készül, útra kel és érkezik a színházba – a’ la Mozart!
Labirintus (Rendező-koreográfus: Demcsák Ottó) A labirintus az örök emberi útkeresés szimbóluma; az etikai kétely kivetülése, hogy képesek vagyunk-e a sötétségben tájékozódni, legyőzni az ős-gonoszt és visszatalálni a fényre.

- 2016. november 21. 19 óra Dunaújvárosi Bartók Táncszínház: Backstage
(Rendező-koreográfus: Kovács Dénes) Bepillantást nyerhetünk egy táncszínházi előadás kulisszatitkaiba egy szerelmi szálon keresztül. Számtalan szituáció megtörténhet a színfalak mögött, és a nézők most ezt (is) láthatják. Ugyanaz... hátulról!

- 2016. november 22. 19 óra Tabán Szerb Néptánccsoport: Szerb kóló
(Szerkesztő: Vukovits Dusán) A gazdag szerb nemzeti kultúra tájegységeit bebarangolva, azok zenéit, énekeit, táncait, népviseleteit és hagyományait mutatja be az együttes mindhárom korosztályos csoportja.

- 2016. november 23. 19 óra Miskolci Balett: Quixote
(Koreográfus: Kozma Attila) A búsképű lovag kalandjai mulatságosak, mégis szívszorítóak, mert akárcsak ő, mi is szenvedünk, mikor álmaink cserbenhagynak - és nem könnyű a kivezető út az őrületből a kijózanodásig...

- 2016. november 24. 19 óra Közép-Európa Táncszínház: Horda
(Koreográfus: Kun Attila) A címet értelmezhetjük, mint emberek kis közösségét, akik az élet élhetőségéért csoportot alakítanak ki, de pusztító hordaként is, akik lerombolják saját életterüket.

- 2016. november 25. 19 óra Pécsi Művészeti Szakgimnázium: Négy évszak
(Szerkesztő: Szabó Márton) Szólók, duettek, csoportos koreográfiák után Vivaldi Négy évszak című hegedűversenyének Max Richter által átdolgozott részleteire készült egyfelvonásos alkotást láthatnak a nézők.

További információk a SŐT7 programjairól, a jegyekről ide kattintva.

(Forrás: Bethlen Téri Színház - Meszes Tímea)