Kezdődik a Budapest Táncfesztivál

Hat nap, tíz előadás külföldi vendégfellépőkkel, két, a táncművészethez kapcsolódó fotókiállítás - ezzel a kínálattal várja április 24-29. között a látogatókat Budapest Táncfesztivál.

Táncművészetről szóló kiállítás megnyitójával és a torinói Compagnia EgriBiancoDanza vendégszereplésével kezdődik április 24-én a Budapest Táncfesztivál. A nyitónap eseményei a Nemzeti Táncszínházban lesznek, a további napokon azonban két helyszínen zajlik a fesztivál: a Nemzeti Táncszínházban és a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában

Április 24-én 18 órakor nyílik Kanyó Béla fotóművész A csodás Táncművészetért című tárlata a színház Galériájában. Kanyó Béla több évtizede foglalkozik fotózással, annak is egy speciális területével, a tánc- és balettfotók készítésével. A Nemzeti Táncszínházban e pályafutás képeiből lesz látható válogatás, a fotóművész ezzel a kiállítással szeretne tisztelegni a táncosok művészete előtt. 

A megnyitó után egy órával kezdődik az idei fesztivál első előadása. A Compagnia EgriBiancoDanza egy három koreográfiából álló esttel érkezik Magyarországra. Az egyes darabokat Raphael Bianco jegyzi. 

 - Nagyon széles a repertoárunk, nehéz volt kiválasztani a fesztiválra ezt a hármat. Olyan baletteket mutatunk be, amelyek nem pusztán gyönyörködtetnek, hanem gondolkodásra késztetik a nézőket. Az első, a Da nobis pacem a lélek békéjéről szól, a ma emberének hiányérzetét önti mozdulatokba. Sokszor nem tudjuk, hogy mibe kapaszkodjunk, mihez térhetünk vissza, hol a nyugalom - ezt  a kérdéskört feszegeti a darab. A második, a Menyegző (Les Noces) egy házasságba kényszerített fiatal pár szorongását dolgozza föl. Az elrendelt és mások által szervezett esküvő nem tölti el örömmel a házasulandókat, a produkció ezt a lelkiállapotot, az ő félelmüket jeleníti meg. Feloldásként pedig az Amor di Mundo-val, egy nagyon szórakoztató, lezser és jó hangulatú, kifejezetten életigenlő koreográfiával búcsúzunk, ami a nemrégiben elhunyt Cesaria Evora dalaira épül. Mindhárom darabot Raphael Bianco jegyzi, mégis olyan, mintha három különböző koreográfus csinálta volna. Egészen elképesztő - nyilatkozta a fellépés kapcsán Susanna Egri, az együttes vezetője.

(Forrás: Nemzeti Táncszínház)