Latin világbajnokság: lesz címvédés?

2013. november 30-án szombaton rendezik meg Berlinben a Latin táncok világbajnokságát. Az előzetes nevezési listán 51 ország 93 párosa szerepel. Magyarországot a magyar bajnok Nagymihály Balázs, Szalai Ágnes és a magyar bajnoki bronzérmes Süttő Roland, Tombácz Anikó kettős képviseli a német városban.

Lesz-e címvédés?

2012-ben Bécsben rendezték meg a Latin táncok világbajnokságát, a világbajnoki címet az olasz színekben versenyző Aniello Langella, Khrystyna Moshenska duó szerezte meg az orosz Andrey Zaytsev, Anna Kuminskaya és a dán színeket képviselő Martino Zanibellato, Michelle Abildtrup kettős előtt.

Az idei előzetes nevezési listán a címvédő neve szerepel, az érmesek azonban nem lesznek ott Németországban. Ott lesz azonban Berlinben a világbajnoki 4. Gabriele Goffredo, Anna Matus (Moldova), a világbajnoki 5., Marius Andrei Balan, Nina Bezzubova (Németország) és a világbajnoki 6. Valentin Voronov, Alina Imrekova (Oroszország). Az oroszok másik párosa a Timur Imametdinov, Ekaterina Nikolaeva duó lesz.

Talán nem nagy merészség kijelenteni, hogy ennek az öt kettősnek igen jó esélye van arra, hogy ott legyen a világbajnoki döntőben. És ismerve az idei eredményeket ahhoz sem kell nagy bátorság, hogy leírjuk, nagy meglepetés lenne, ha nem az olasz Langella, Moshenska párosé lenne ismét a világbajnoki cím. Persze a tánc szubjektív sportág, a pontozók döntenek...

A magyar párokról

Bécsben 93 indulója volt a világbajnokságnak, mindkét magyar páros búcsúzott az 1. fordulóban, Kovács László és Kelemen Erika az 52-53., Nagymihály Balázs és Szalai Ágnes a 63-66. helyen végzett. A Nagymihály, Szalai kettős a tavalyi eredmény után elég csalódott volt, de reméljük, hogy Berlinből elégedetten térhetnek majd haza. Az Európa-bajnokságon idén egyébként az 59 fős mezőnyben a 31. helyen végeztek.

Együtt ez még a második világbajnoksága lesz a Nagymihály, Szalai duónak, de más párral már mindketten voltak előtte világbajnokságon: Nagymihály Balázs Szögi Szilviával 2009-ben 47. lett, míg Szalai Ágnes Magyari Róberttel 2008-ban a 39. helyet szerezte meg. 

Süttő Roland és Tombácz Anikó idén a kontinensviadalon Krasznodarban a 44-48. helyen zárt, latin világbajnokságon először képviselik majd a magyar színeket. 

A világbajnokság eseményeit a www.worlddancesport.org oldalon lehet majd követni szombaton.