Megújult Hattyúk tava a Royal Ballettől

2018. június 12-én a Royal Opera House Live keretében élőben vetítik a The Royal Ballet  Hattyúk tava megújult produkciójának bemutatóját. Csajkovszkij fenséges klasszikus balett-előadása Liam Scarlett kiegészítő koreográfiájával és John Macfarlane díszleteivel és jelmezeivel lesz látható az óbudai Esernyősben. A premiert műholdról közvetítik az angliai bemutatóval azonos időpontban.

hattyúk tava

A hattyúk tava 1934 óta megkülönböztetett darabja a The Royal Ballet repertoárjának. Az idei évadban új produkcióként mutatják be a társulat rezidens művésze, Liam Scarlett kiegészítő koreográfiájával. Az előadás hű marad ugyan a Petipa‒Ivanov koreográfiához, de új energiákkal, látvánnyal és jelmezekkel frissíti fel a klasszikus táncművet.

A hattyúk tava Csajkovszkij első balettra komponált műve volt. Bár mára a világ egyik legismertebb, ünnepelt klasszikus balett-előadásaként tartják számon, az 1877-es ősbemutatón csekély siker övezte. Átütő sikert 1895-ben ért el a Marius Petipa és Lev Ivanov féle átdolgozásnak köszönhetően, napjainkban pedig már nemcsak a balettirodalom, hanem a művészet egyik ikonikus alkotásaként fogadják szerte a világban. A hatalmas népszerűséget nemcsak Csajkovszkij zenéjének éteri, szimfonikus ívében kell keresnünk, hanem Petipa kastélybeli és Ivanov lírai tóparti jeleneteinek feltűnő kontrasztjában is. Mindennek megújítására tesz most kísérletet a Royal Ballet társulata.

A vetítés időpontja: 2018. június 12. 20:15 (3 óra két szünettel)

A helyszín: Esernyős (Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont) - Budapest, III. kerület, Fő tér  2. 

Belépőjegy: 2.000 Ft

A Facebook esemény elérhető ide kattintva.

(Forrás: esernyos.hu)

Címkék: