Szombaton Tíztánc magyar bajnokság

A TáncSport Magyar Bajnokság első napján a Gyermek II. és a Junior I. korosztályban Latin és Standard táncokban, a Junior II., Ifjúsági és Felnőtt korosztályban pedig Tíztáncban avatnak magyar bajnokot. Lesz ezen kívül Standard Rising Star verseny és Akrobatikus Rock’n'Roll bemutató is. A szombati versenynapra összesen 103 nevezés érkezett.

Gyermek és Junior I. kategóriában először rendez magyar bajnokságot a Magyar TáncSport Szakszövetség. A Gyermek II. Standard bajnokságra 7, a Gyermek II. Latinra 11, a Junior I. Standardre 11, a Junior I. Latinra 12 páros nevezett. A Gyermek II. Standard kivételével így minden kategóriában lesz elődöntő és döntő. A verseny 13 órakor kezdődik és 17 órakor bajnokot avatnak az ifjú táncosoknál.

A délutáni programban parkettre lépnek a Junior II., az Ifjúsági és a Felnőtt tíztáncosok is - 16, 14, illetve 16 pár nevezett -, ők az elődöntős kört teljesítik, míg a Standard Rising Star versenyben az elődöntőt és a középdöntőt is megrendezik. A 18 órakor kezdődő esti programban a tíztáncosoké lesz a főszerep, 22 órára mindhárom korosztályban kiderül, kik a legjobbak a standard és a latin táncok kombinált versenyében.

A junioroknál egy évvel ezelőtt a Rónyai Zoltán, Farkas Boglárka duó, az ifjúságiaknál a Horváth Kende Soma, Karcagi Laura páros, míg a felnőtteknél a Hegyes Bertalan, Kis Violetta kettős lett a magyar bajnok. A junioroknál és az ifiknél is új bajnokot avatnak, hiszen a Rónyai, Farkas duó ebben az évben már az ifik között indul, míg a Horváth, Karcagi kettős már nem táncol együtt. A felnőtteknél Hegyes Bertalan és Kis Violetta az elmúlt két évben megnyerte a tíztánc magyar bajnokságot, nyilvánvaló, hogy címvédésre készülnek, szeretnék begyűjteni zsinórban a harmadik bajnoki címüket is.

A junioroknál jó esélye lehet a bajnoki címre a tavalyi ezüstérmes Kulják Krisztián, Bálint Nikoletta párosnak, hiszen tavaly ők ezüstérmet szereztek ebben a számban. De valószínűleg a tavalyi döntősök közül Nagy Márk és Vörös Liza, Mészáros Bence Levente és Balanescu Liliána, vagy éppen Fedics Richárd és Lengyel Helga is szeretne előrébb lépni a tavalyi helyezéséhez képest, és akkor még nem említettük a mezőnyben újnak számító tehetséges kettősöket.

Az ifjúságiaknál nagyon nyitott a verseny, a tavalyi ifi tíztánc mezőnyből mindössze 3 táncos lesz ott az idén a parketten, de ők is új párral. Még az esélyeket latolgatni sem könnyű, hiszen nem lehet tudni, hogy az új párosok mire képesek. De az is kérdés, hogy a tavaly remek junior eredményeket elérő Rónyai Zoltán és Farkas Boglárka első éves ifiként az idősebbek között hogyan állja meg a helyét.

A felnőtteknél - mint fentebb említettük - jó esélyei vannak Hegyes Bertalannak és Kis Violettának a címvédésre, de van néhány nagyon jó páros mögöttük, akik nyilván harcba szállnak velük a bajnoki címért. Az elmúlt évben sok jó eredményt ért el Filotás Márk és Barkóczi Zsófia, Kósa András és Prozlik Anna is feljövőben volt az ősszel és persze nem szabad megfeledkezni a tavalyi tíztánc bajnoki ezüstérmes Budai Attila, Barna Lilla, valamint a bronzérmes Süttő Roland, Tombácz Anikó párosról sem.

Izgalmasnak ígérkezik a szombati versenynap - és ne feledjük ez még csak az első a háromból - érdemes lesz a Pestszentimrei Sportkastélyban tölteni a délután és az estét. Az idén egyébként a parkett szélén 11 pontozó - 5 magyar és 6 külföldi - figyeli majd árgus szemekkel a táncosok minden mozdulatát, remélhetőleg a WDSF-versenyeken "edződött" szakmai testület a döntéseivel még tovább emeli majd a bajnokság színvonalát.

Hajrá minden táncosnak szombatra, a nézőknek pedig jó szórakozást! Az eredményekről természetesen folyamatosan beszámolunk!