Tánc "lépésekkel" a biztonságos, és hosszú távú jövőért - sajtóközlemény

A Székesfehérvári Táncművészek Szövetsége (Székesfehérvár), a Dance4you Táncstúdió (Győr), az Infinity Dance Company (Budapest) és az SBS Management (Budapest) közös sajtóközleményt adott ki Tánc "lépésekkel" a biztonságos, és hosszú távú jövőért címmel, amelyben javaslatokat megfogalmazva kérik a lehetőséget a járvány miatt felfüggesztett táncoktatás, táncélet folytatására.
(A sajtóközleményt változtatás nélkül közöljük.)

Táncoktatók, tánciskola vezetők, orvosok, jogi szakemberek és egyéb a táncművészetben tevékenykedő szakemberek összefogásának eredményeként kidolgozásra kerültek azok a védő intézkedési javaslatok, melyek a koronavírus járvány idején is lehetővé tehetik számunkra, táncművészek, táncoktatók és diákjaink számára, a tánctermi foglalkozások biztonságos megtartását.
Az összefogásból született intézkedési terv javaslatokat 2021. február 8-án eljuttattuk az Emberi Erőforrások Minisztériumába Prof. Dr. Kásler Miklós úrnak és Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkárnak, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Intézetbe Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos asszonynak.
A magyarországi táncélet rendkívül színes és gazdag. Nagyon széles azoknak a köre, akik a táncot választják maguknak kikapcsolódásként, közösségi tevékenységként, művészetként,mozgás, sportolás céljából, hobbi, amatőr, versenyző, vagy hivatási szinten. Lassan egy éve, hogy korlátozásokkal nézünk szembe, ami számos nehézséggel és hosszú távú negatív következményekkel jár szakmai és pénzügyi szempontból. A táncos közösségeknek sokéves munkája vész kárba. A kialakult helyzet nagymértékben befolyásolja sokunk karrierjének alakulását, és a megélhetésünket is veszélyezteti. Az sem elhanyagolható, hogy a tánc testi-lelki egészségmegőrző szerepéről is sokaknak kell lemondania. Óvatos becslés szerint is több tízezer emberről van szó, akik jelenleg nem táncolhatnak.
A táncművész mindig megfontoltan és elegánsan próbál reagálni a helyzetekre, most sem követel, hanem kér és gondolkodik. Ennek tükrében a kiskapuk keresése helyett összefogtunk, hogy megtegyük az első tánc”lépéseinket” a fokozatos és biztonságos megnyitás elősegítése felé. A javaslatcsomagunk figyelembe veszi a hatóságok járvánnyal összefüggésben eddig megfogalmazott ajánlásait, szorgalmazza a tánciskolák járvány alatti működésének, törvényi keretek közti elindítását, ezen kívül az orvosi szempontokat is szem előtt tartja, az egészségünk megóvása érdekében.
Az összefogásunk egyértelmű célja, hogy olyan, a járvány elleni védekezést lehetővé tevő nyitási terv készüljön, amely nemcsak a szféra jelenlegi válságát tudja enyhíteni, hanem segíthet a táncosok számára a szemléletformálásban is azáltal, hogy meglátja: a mostani években a hosszú távú fennmaradásnak nemcsak a magas színvonalú szakmai munka a kulcsa, hanem a járvány elleni sikeres védekezés is. Fontos üzenet, hogy a védekezés kompromisszumai eltörpülnek azok mellett az örömök mellett, amiben a tánc által részünk lehet.

A javaslatcsomag az alábbiakból áll:
1. A táncstúdiók nyitvatartási ideje igazodna a 484/2020. (XI.10.) Korm. rendelet 2. bekezdés, 1. szakaszában foglaltakhoz, azaz a táncterem reggel 6 óra és este 19 óra között tartana nyitva.
2. Az órákon való résztvevők számának meghatározása: Adott idősávban, a táncterem hasznos területének négyzetméter arányos területe használható. Egy főre jutó terület nem lehet kevesebb, mint 4 m2 azaz négy négyzetméter. Például 51 m2 teremben maximum 12 fő tartózkodhat a tanárral együtt, de nagyobb termeknél a terem hasznos területétől (négyzetméter aránytól) függetlenül maximum 20 fő tanárral együtt.
3. Az órákon való részvétel elsődleges feltétele az órákra történő előzetes regisztráció lenne, hogy minden megtartandó óra előre tervezhetően legyen feltöltve figyelembe véve a létszámra vonatkozó korlát szabályozás betarthatóságát.
4. Az órákon az előírt négyzetméter számot, és a jogszabályban foglalt védőtávolságot (1,5 - 2 m) tartani kell. Amennyiben páros, illetve csoportos táncórákról van szó, úgy a párcserét mellőzni kell (pl. állandó partner a társastáncban), valamint a csoportok összetételét tilos változtatni.
5. A táncterem területére történő belépéstől a távozásig a szájat és az orrot eltakaró, a rendeletben előírt szájmaszk használata kötelező. Azt levenni tilos, kivéve folyadék bevitel ideje alatt, valamint nagy intenzitású mozgások végzésekor.
6. A táncterem területére lépve kötelező a törvényben előírt, (virucid) hatású kézfertőtlenítő használata.
7. A táncstúdió területére lépve (a bejáratnál) kötelező az érintés mentes testhőmérséklet ellenőrzés.
8. A terem napi nyitásakor, valamint a táncórák között a csapok, kilincsek, padok, széktámlák és más kézzel érintett felületek fertőtlenítése szükséges.
9. Minden nap kötelező a tánctermek teljes fertőtlenítése. (pl. padló, tükör)
10. A kézmosóknál kötelező a fertőtlenítőszappan és a papír kéztörlő kihelyezése. A tánctermekhez tartozó wc-k használata engedélyezett, de a tusolóké nem. A wc-ket rendszeresen fertőtleníteni kell.
11. Légtechnikai rendszerrel ellátott teremben (pl. amennyiben az a terem fűtését hivatott kiszolgálni) az adott technikát rendszeresen (napi szinten) fertőtleníteni kell. (pl. UV vagy Ózongenerátor használata).
12. Csak az tartózkodhat a táncstúdió területén, akinek ott órája, edzése van. (Szülők, kísérők, hozzátartozók a Stúdiót a veszélyhelyzet megszűnéséig, illetve ezen rendelkezés feloldásáig nem látogathatják.)
13. Egészségügyi állapotfelérő adatlapot kitöltése, melyet minden a terembe látogató személy számára látogatásának első napján kötelező lenne kitöltenie, a hatályos adatkezelési törvények (GDPR) betartása mellett.
14. Állandó összetételű csoportoknál vállaljuk a táncstúdiók állandó órarendjének, csoportlétszámának lejelentését a Nemzeti Népegészségügy Központ, vagy akár az Operatív törzs felé. (mint pl. a nyári táboroknál).

Meggyőződésünk, hogy a fenti pontok szigorú betartása mellett, biztonságosan lehet újra táncolni. Bízunk abban, hogy a döntéshozók támogatják a kezdeményezésünket, és a táncélet szereplői is velünk tartanak, hogy céljainkkal összhangban, egy közös, előremutató, konstruktív gondolkodást támogató munka vehesse kezdetét a nyitás érekében. Ez hosszútávú tervezést és biztonságos jövőt tehet lehetővé, minden érintett számára.

Budapest, 2021. február 11.

Köszönjük, hogy elolvasta a közleményünket!

Princz Nóra - Infinity Dance Company, alelnök, Budapest
Fekete René - Dance4you Táncstúdió, vezető, Győr
Bartha László - Székesfehérvári Táncművészek Szövetsége, elnök, Székesfehérvár
Somogyi-Madarász Tibor - Sportmenedzser, Budapest

Elérhetőség: tanclepesek@gmail.com

A 14 pontos javaslatcsomag alapját szolgáló teljes anyag elérhető az alábbi linken:
https://tanckereso.hu/component/content/article/2-blog/4-tanc-lepesek-korona-ugyben-hosszutavon-nyitva?Itemid=101

Címkék: