Táncsport MB: új bajnokok estéje

2013. február 17-én a Vasas Folyondár TánccentrumbanTáncsport Magyar Bajnokságok harmadik versenynapján a felnőtteknél latin táncokban, az ifiknél és a senioroknál standard táncokban, míg a junioroknál tíztáncban avattak magyar bajnokot. Emellett standard táncokban a felnőtteknek Rising Star versenyt rendeztek. Már kora délután csaknem teltház fogadta a táncosokat és az első perctől kezdve kitűnő volt a hangulat Óbudán.

A felnőtteknél 48 páros lépett parkettre és mindenki igyekezett már az első körben a legjobbját nyújtani, hiszen a következő fordulóba csak 16 duó került tovább egyenes ágon. A többieknek - 32 párosnak - a redance-ben kellett meggyőzni a pontozókat, hogy ott a helyük az  elődöntőben, a legjobb 24 között. A junioroknál és az ifiknél a döntőbe jutás volt a tét a délutáni programban, míg a seniorok és a standard Rising Star versenyzői az előtánc során ízlelhették meg a csarnok hangulatát.

paso doble

Az este 6 órakor kezdődő ünnepélyes megnyitóra teljesen megtelt a lelátó, néhány zászló, kereplő is előkerült a szurkolók tarsolyából, hogy bíztassák kedvenceiket. A felnőttek latin bajnokságát tekintve az utóbbi évek egyik legszínvonalasabb versenyét láthatta a közönség, ebben a mezőnyben keményen oda kellett tennie magát mindenkinek, aki a középdöntőben is ott akart lenni. A pontozóknak igazán nem volt könnyű dolguk ezen a versenyen, de dönteniük kellett és ennek az lett az eredménye, hogy nagyon jó párosok is elbúcsúztak a versenynek ebben a szakaszában. 

Mindenképpen megérdemlik a középdöntős párok, hogy név szerint is felsoroljuk őket: Angyal András és Pandúr Petra, Hegyes Bertalan és Kis Violetta, Hetei Máté és Bita Alexa, Hidi Balázs és Szőke Zsuzsanna, Kovács László és Kelemen Erika, Lehoczky György és Czina Boglárka, Nagymihály Balázs és Szalai Ágnes, Schreiner Balázs és Balogh Diána, Süttő Roland és Tombácz Anikó, Turcsány Gergely és Bendó Csilla, Vas Zsolt és Kiss-Nemes Veronika, Zilahy Szabolcs és Mikes Anna. Közülük csak hatan lehettek ott a végső küzdelemben, a döntőben. 

Az este első bajnoki döntője az Ifjúsági Standard kategóriában zajlott le. A bajnoki címet Bencze István és Kilin Dóra szerezte meg az ifi tíztánc bajnok Horváth Kende Soma és Karcagi Laura, valamint Petar Marjanovic és Kuti Kamilla előtt. Az eredményhirdetésnél Petar Marjanovic majd kiugrott a bőréből örömében.

A junioroknál Rónyai Zoltán és Farkas Boglárka a szombati standard bajnoki cím után a tíztánc bajnoki aranyérmét is begyűjtötte, Kulják Krisztián és Bálint Nikoletta vihette haza az ezüstérmet, míg Nagy Márk és Vörös Liza a bronzéremnek örülhetett. És nagyon örültek is: az est egyik legmeghatóbb pillanata volt, amikor a két aprócska táncos elsírta magát, hogy dobogóra állhatnak és olyan boldogan ölelkeztek össze, hogy az egész csarnok elérzékenyült őket látva. 

A senioroknál standard táncokban Csiszár Ferenc és Emesz Krisztina emelhette magasba a győztesnek járó kupát, a tavalyi bajnok Cseh István és Ádám Laura idén a második helyen végzett, míg a friss senior latin bajnok Szabó Zsolt és Ónodi-Szabó Valéria standard táncokban a harmadik helyet szerezte meg. Mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy végre nem csak egy-két páros, hanem összesen hét versenyzett a bajnokságon, a külföldön már nagy hagyománnyal rendelkező senior versenyzés talán nálunk is meghonosodik lassan.

A Standard Rising Star versenyt Tejeda Tamás és Nyitra Edina nyerte meg.

A nap, és talán a bajnokság legjobban várt döntőjében a felnőttek latin versenyében hat igazán nagyszerű páros táncolt. A tizenkét táncos közül a felnőttek között latin táncokban már többen többször is álltak dobogón, bajnoki címe azonban egyiküknek sem volt ebben a kategóriában eddig az estéig. Az elmúlt több mint egy évtizedben két páros volt bajnok latin táncokban: a világ- és Európa-bajnoki címig jutó Maurizio Vescovo, Törökgyörgy Melinda páros nyolc alkalommal és az Andrea Silvestri, Váradi Martina kettős öt alkalommal. Utóbbi duó ezen az estén (is) egy káprázatos bemutatóval vívta ki a közönség elismerését és vastapsát. Tapsot kaptak bőven a fellépő akorbatikus rock&roll versenyzők, valamint a kerekesszékben táncoló Rozbora András és Antal Katalin is.

A képzeletbeli bajnoki stafétabotot Nagymihály Balázs és Szalai Ágnes vette át ezen az estén, az első hazai versenyén induló Zilahy Szabolcs és Mikes Anna ezüstérmet szerzett, míg a dobogó harmadik fokára Süttő Roland és Tombácz Anikó állhatott fel. A bajnok párost az eredményhirdetés után hosszú percekig ölelgették a rokonok, a barátok, a versenytársak, a szurkolók. Sok-sok éven keresztül gyűjtötték az érmeket a magyar bajnokságokon, tavaly már együtt lettek bronzérmesek a Silvestri, Váradi és a Vidoni, Tóth kettős mögött, idén pedig beváltva szurkolóik, edzőik reményeit megszerezték a legfényesebb érmet.

Felnőtt Latin Magyar Bajnokság (48 induló):
1. Nagymihály Balázs, Szalai Ágnes
2. Zilahy Szabolcs, Mikes Anna
3. Süttő Roland, Tombácz Anikó
4. Kovács László, Kelemen Erika
5. Lehoczky György, Czina Boglárka
6. Vas Zsolt, Kiss-Nemes Veronika

Ifjúsági Standard Magyar Bajnokság (10):
1. Bencze István, Kilin Dóra
2. Horváth Kende Soma, Karcagi Laura
3. Petar Marjanovic, Kuti Kamilla
4. Balga Kristóf, Palásti Sára Anna
5. Streit Andor, Gombár Emese
6. Király Márk, Kaldenecker Enikő

Junior Tíztánc Magyar Bajnokság (10):
1. Rónyai Zoltán, Farkas Boglárka
2. Kulják Krisztián, Bálint Nikoletta
3. Nagy Márk, Vörös Liza
4. Mészáros Bence Levente, Balanescu Liliána
5. Fedics Richárd, Lengyel Helga
6. Beinschródt Tibor Márk, Dávid Adrienn

Senior Standard Magyar Bajnokság (7):
1. Csiszár Ferenc, Emesz Krisztina
2. Cseh István, Ádám Laura
3. Szabó Zsolt, Ónodi Szabó Valéria
4. Dr. Asztalos Zoltán, Kissné Szegedi Zsuzsanna
5. Bánfi Antal, Tóth Klára
6. Felméri István, Vajai Rita
7. Somogyi Péter, Hirháger Médea

Standard Rising Star (4):
1. Tejeda Tamás, Nyitrai Edina
2. Urbán Tamás, Répás Szilvia
3. Karikó-Tóth Tamás, Elek Réka
4. Sági István Balázs, Forgó Éva Patrícia