Tíztánc vb: a középdöntő a cél a Hegyes, Kis kettősnek

Bécsben rendezik meg szombaton a Tíztánc világbajnokságot, amelyen a magyar bajnok Hegyes Bertalan és Kis Violetta képviseli Magyarországot.

39 ország párosa nevezett előzetesen a világbajnokságra, ott lesz az idei szombathelyi Tíztánc Európa-bajnokság legjobb 12 kettőse közül kilenc - a német, a szlovén, a finn, a lengyel, az ukrán, az olasz, az észt, a moldáv és természetesen a mi párosunk -, míg a dánok és az oroszok más duót neveztek és csak a norvégok nem indulnak.

A mezőny nagyon erős lesz, a dánokat a világbajnoki címvédő - a tíztáncnak már többször búcsút intő, de újra és újra visszatérő - Björn Bitsch és Ashli Williamson képviseli majd. Tavaly a norvég főváros, Oslo adott otthont a tíztánc világbajnokságnak, a dánok mögött a szlovén Miha Vodicar és Nadyia Bychkova lett az ezüstérmes és az orosz Daniil Ulanov és Irina Gogoladze a bronzérmes.

Az idei szombathelyi Európa-bajnokságon a német Anton Skuratov és Alena Uehlin állhatott fel a dobogó tetejére a szlovén Miha Vodicar és Nadyia Bychkova valamint a finn Jaak Vainomaa és Taina Savikurki előtt.

Hegyes Bertalan és Kis Violetta Norvégiában a 19-20. helyet szerezte meg a világbajnokságon, míg az idei Európa-bajnokságon a hazai parketten a 12. helyen végeztek. Október közepén a Tíztánc világkupát a 13., a november elején megrendezett Tíztánc Európa-kupát a 11. helyen zárták.

Hegyes Bercit telefonon kérdeztük az előttük álló világbajnokságról szerda esti edzés után.

- Milyen volt az edzés, mi lesz a program a következő két napban?
- Ez volt az utolsó edzésünk, letáncoltuk a sorokat, elvégezetük az utolsó simításokat. Jól ment a tánc. - kezdte Berci. - Holnap (azaz csütörtökön) egy kis kocogás, melegfürdő és pihenés szerepel a programban. Pénteken délután indulunk Bécsbe, velünk tartanak az edzőink is László Csaba, László-Németh Anikó és az erőnléti edzőnk, Fritz Péter.
- Gondolom nagyon sokat segít majd, hogy ott lesznek veletek.
- Természetesen. A világ- és az Európa-kupán nem voltak ott velünk és rossz volt, hogy magunkra voltunk utalva. Egyébként mindkét versenyen jól ment a tánc, a világkupán egy ikszen múlt a 12-be jutás, az Európa-kupán pedig sokakat meglepett, hogy nem előrébb végeztünk. Ukrajnában (itt volt az Ek) nagyon sokan szurkoltak nekünk, még a táncosok közül is sokan odajöttek az öltözőben gratulálni a táncunkhoz.
- Bécs közel van, itt talán lesz saját szurkolótáborotok is. Tudom, hogy nektek ez sokat jelent.
- A szüleink, a családjaink természetesen kint lesznek Ausztriában, és tudunk arról, hogy klubtársaink közül is jönnek néhányan. Szombathelyen és két éve az ifi Eb-n Kisteleken (itt 6. helyen végeztek) is nagyon sokat hozzátett a teljesítményünkhöz a nézőktől kapott sok biztatás.
- A júniusi Európa-bajnokságon teljesítettétek a célotokat, bejutottatok a középdöntőbe. Most mi a célkitűzés?
- Természetesen szeretnénk a világbajnokságon is a 12 közé kerülni. Hiszünk abban, hogy sikerülni fog. Keményen edzettünk az elmúlt hónapokban, minden héten volt erőnléti edzésünk is a sok-sok tánc mellett. Sajnos voltak kisebb sérüléseink az elmúlt hetekben, de szerencsére ezek rendbe jöttek. Készen állunk, hogy kihozzuk magunkból a legjobbat.

Beszélgetés közben mindketten az előzetes rajtlistát böngésztük az interneten és természetesen felmerült a kérdés, van-e olyan páros, akiknek szurkolnak. Kiderült, hogy kedvelik a szlovén, az ukrán és a német kettőst.

A három páros eredménysora igen impozáns, reméljük néhány éven belül Berci és Letti is valami hasonlót mondhat majd magáénak. És talán az edző, László Csaba lenne a legbüszkébb, ha a tanítványok majd túlszárnyalnák az ő eredményeit is: a világ- és Európa-bajnoki bronzérmet...